10 ствари које засигурно нисте знали о Дизниленду

24-01-2013 11:58:00 | | 24 сата.рс/ Фото: 24 сата.рс |

У америчком Дизниленду ЛЦД телевизори прерушени су у магична огледала, сваки дан пронађу 200 наочара за сунце, а заузима површину велику као Сан Франциско.

Ресорт је величине Сан Франциска
Дизниленд у Орегону има 103,6 квадратних километара. Тако велику површину заузимају читави градови, а готово толико износи и копнена површина Сан Франциска - 121 квадратни километар.

Град запошљава на хиљаде људи
Није једноставно одржавати овај забавни град, због чега Дизниленд запошљава око 62.000 људи. То га чини једном од јачих приватних фирми у САД-у.

Право место за губљење наочара
Сваког дана запослени у Дизниленду пронађу око 200 парова наочара за сунце и однесу их међу изгубљене ствари.

Ћурка која говори
Огромне ћуреће ноге које говоре први пут су представљене јавности у Дизниленду 1990, а од тада су постале толико популарне да су убрзо уведене у друге паркове. У Дизниленду се сваке године поједе око 1,6 милиона ћурећих батака, а могу се купити и све врсте сувенира с ћурећим ногама као мотивом

Дизнијев свет може сам да се одржава
У Дизниленду, тачније на земљишту Епкот, сваке године се узгаји око 30 тона воћа и поврћа. Та храна се користи у кулинарској понуди Дизниленда.

Храст који је заслужан за настанак још 500 храстова
Храст слободе на самом Тргу Слободе у тзв. Магичном краљевству стар је више од 100 година, а преко својих плодова жирева постао је отац више од 500 храстова у његовој околини.

Апартман Принцезин сан
У Пепељугином дворцу унутар Дизниленда налази се апартман намењен принцезама, а у њему може да спава шесторо људи. Велики ЛЦД екран прерушен је у магична огледала, а цео апартман је пун изненађења у облику најмодернијих геџета. Нажалост, апартман не може да се резервише већ се добитници тог апартмана бирају насумично као освајачи принцезиног сна.

Цена карте
На почетку рада Дизниленда, улазница за одрасле износила је око три хиљаде динара. Данас, првенствено захваљујући инфлацији, цена прелази седам хиљада.

Капетан Кум
Капетан Ео, 3Д научно-фантастични филм, у којем је глумио Мајкл Џексон, пре приказивања у биоскопима прво се представио у Дизниленду. Филм је режирао Франсис Форд Копола, а продуцент је био Џорџ Лукас. Након Џексонове смрти 2010. филм се поновно приказује у Дизнијевим парковима широм света.

Еколошке предности Дизнленда
Око 25 километара од Дизниленда смештен је резерват који покрива 12.000 хектара мочварног тла који је фирма купила 1990. године. Дизниленд осигурава средства којима се подстиче очување дивљег живота у резервату као накнаду за то што је он одузео природи изградњом свог града