Ракете С-500 ће погађати циљеве на висини од 100 км

24-04-2017 02:36:30 | | / vostok.rs |


Систем истовремено открива 10 балистичких надзвучних ракета.

Русија прави противваздушни ракетни систем С-500 који ће уништавати циљеве на висини од 100 километара изнад Земље. То је саопштио генерални конструктор компаније „Алмаз-Антей“ Павел Созинов, а
преносиагенција „РИА Новости“.

„Направили смо прогнозу развоја средстава за напад из ваздуха и космоса у наредних 25 година. Наш систем треба да има могућности за борбу против средстава која данас још не постоје, али се могу појавити. Реч је о пресретању ракета у разређеним слојевима атмосфере, а такође у горњим слојевима атмосфере удаљеним стотинак километара од Земље“, рекао је он.

С-500 се позиционира као систем који обара све циљеве, почев од малогабаритних пројектила па све до космичких апарата у орбити Земље. Систем уништава циљеве у радијусу од 600 километара и моћи ће истовремено да открије и уништи десет балистичких надзвучних циљева који развијају брзину од 7 километара у секунди, а такође ће уништавати бојеве блокове хиперсоничних ракета.

С-500 ће управљати свим осталим системима ПРО

Поред лансера са ракетама за систем С-500 се прави посебан радар који ће интегрисати податке са других радара и распоређивати их свим осталим системима противракетне одбране одређујући уједно из ког система ће се гађати конкретан циљ у зависности од његове важности.

„На пример, ракетама С-500 не треба пресретати беспилотну летелицу у ниском лету, јер је она сувише јефтина, али ће радар команду за пресретање издати другим системима, на пример систему ’Верба’. Оператор ’Вербе’ ће добити податке о циљу са радара С-500, после чега му остаје само да притисне дугме и испали ракету“, каже Вадим Козјуљин, професор Академије војних наука.

Тако ће систем С-500 служити за интегрисање свих противваздушних ракетних система у Русији и биће својеврсни центар из кога се издају задаци другим системима ПРО.

Ракете за С-500 ће се базирати на новим физичким принципима и развијаће хиперсоничну брзину (6.150-12.300 км/ч).

У оквиру програма модернизације наоружања за 2018-2025. у Русији треба да се појаве први примерци хиперсоничних ракета. То су, на пример, бродске противваздушне ракете „Циркон“, које су прве у Русији на тестирању достигле хиперсоничне показатеље.

„С обзиром да постоје ракете ’Циркон’, појава хиперсоничних противваздушних ракета за С-500 биће везана за програм модернизације наоружања 2018-2025. Мислим да ће се у том периоду појавити прве ракете и први пробни модел С-500“, каже Козјуљин.

Николај Литовкин,
Руска реч