Народни лекови од коприве и како их направити

30-09-2014 07:02:45 | | kodren.com/ mojenovosti.com |

Како направити домаћи сируп од коприве

Коприва је лековита биљка која помаже код многих болести , а посебно се препоручује особама с бубрежним болестима и помаже код малокрвости.
Коприву или жару требате брати на местима где нема неких отрова и издувних гасова. Пο могућности у природи на већим удаљеностима од улица наравно с рукавицама.

За три литра сока (отприлике) потребно нам је:
- 30-40 врхова младе жаре
- 3l хладне воде
- 5-6 агрума рο вашем избору (може и комбинација лимун, грејпфрут, поморанџа)
- 1kg шећера кοји додајемо каԁа сок одстоји.

Припрема:

Уберите οкο 30-40 врхова младе коприве (под врхом се подразумева врх биљке и 3-4 листа испод). Коприву затим оперемо, оперемо и агруме, избор је на вама (поморанџа, лимун, грејпфрут). У воду ставите коприву и нарезане агруме. Поклопите посуду и оставите да одстоји 24 сата. Сутрадан рукама добро изгњечите састојке па процедите, додајте шећер. Сируп треба повремено мешати док се шећер не отопи, отприлике 24h је потребно ԁа се шећер отопи, тада сипати у чисте и суве флаше, чувати на хладном и тамном месту.

Зашто баш коприва

- За здраве зубе и кости, за минерализацију у доба раста , трудницама и дојиљама - свима је неопходно присуство калцијума у свакодневној исхрани.

- Богатство магнезијумом спречава тегобе церебралне, васкуларне, стенокардичне, мускуларно-тетаничне и висцералне природе.

- Да спречи појаву аденома простате и помогне терапији акутног простатитиса са поленом се комбинује коприва јер обезбеђује потребне количине Zn (цинка) чији недостатак доводи до поремећаја.

- Присуство Mn (мангана) ублажава старачку сенилост и отклања заборавност.

- Довољна количина витамина К у свакодневној исхрани спречава појаву крварења а његов значај за организам и свакодневно присуство у храни разлог је да га популарно називају "фактор дуговечности".

- Стварање хемоглобина помажу Fe (гвожђе), Cu (бакар), и витамин C , а Mn (манган) помаже активирање гвожђа из депоа те је њена свакодневна употреба права превентива анемије.

Чорба од младе коприве

Састојци: 1l млека, 1 kg младих коприва, 200 g киселе павлаке, 100 ml уља, 50 g путера, 100 g брашна, 2 чена белоg лlука, со и бибер

Припрема: Младе коприве очистити, опрати под млазом хладне воде, оцедити и исецкати. На уљу и путеру упржити брашно, док не порумени, додато исецкан бели лук и кратко пропржити. Потом додати коприве, прелити млеком, додати и мало воде, зачинити по укусу и кувати 10-ак минута. У готову чорбу умешати киселу павлаку. Чорбу послужити топлу.

Чај од коприве

На једну чашу воде се стави једна врхом пуна чајна кашичица коприве (лишћа и стабљика).

Врелу воду прелијте преко коприве, поклопите и оставите на 5 минута. Процедите и попијте малим гутљајима.

Тинктура од коприве

У прољеће или јесен ископајте корење коприве, очистите га уз помоћ четке (немојте прати!), ситно нарежите и ставите у стаклену флашу.

Прелите са осамдесет постотним медицинским алкохолом. Оставите флашу на топлом месту 14 дана и повремено ју протресите. Процедите кроз филтер за кафу, ставите у флаше и чувајте на хладном, тамном месту.

Купка од коприве

Ставите једну чашу коприве у велики лонац и прелијте са врелом водом. Поклопите и оставите на 10-15 минута, а затим процедите и улијте у каду са топлом водом. Вода у кади треба бити угодно топла, али никако не преврућа. Проведите у кади 20 минута. Након купке немојте се туширати – само се лагано обришите. Будите на топлом још бар сат времена.

Купка за ноге

Узмите једну пуну шаку корена коприве и две пуне шаке лишћа и стабљика коприве и потопите преко ноћи у 5 литара хладне воде.

Следећи дан то прокувајте и пустите да се охлади. Овај раствор можете користити 2 пута као купку за ноге.