Ердоган најавио референдум о одустајању своје земље од кандидатуре за чланство у ЕУ

26-04-2017 11:06:17 | | / vostok.rs |


Анакара ће преиспитати своју позицију поводом могућег чланства у ЕУ јер Брисел одуговлачи преговоре, а неке европске змље се према Турској чак непријатељски односе – изјавио је Реџеп Тајип Ердоган.

Турски председник је ово рекао у интервјуу агенцији Reuters и одмах упозорио ЕУ:

„Ако они не поступају искрено, она ми морамо наћи пут назад. Зашто бисмо ми даље тежили чланству у ЕУ? Па, ми са њима преговарамо 54 године. Могуће је да ћемо питање чланства у ЕУ изнети на референдум”.

Одмах у наставку је указао: „Велика Британија је на референдуму питала свој народ који је гласао за иступање из ЕУ. Сада се они са спокојством и извесношћу крећу у нову будућност. Тако је било и у Норвешкој. То се може догодити и у Турској”.

Ердоган је оценио да је ЕУ „на ивици нестанка”:

„Једна или две државе не могу одржавати ЕУ у животу. Да би ЕУ била можна – потребна јој је земља попут Турске. Друкчија земља са другом вером. Међутим, чини се д у Европској унији то нису схватили. Њима је веома тешко да приме у чланство муслиманску државу каква је Турска”.

Турски лидер је посебно нагласио да његова земља не прихвата да је Парламентска скупштина Савета Европе држи под присмотром.

Он је ту одлуку назвао „апсолутно политизованом”.

Ердоган, међутим, због Курда има све веће проблеме и са Сједињеним Државама.

Портпарол Стејт департмана Марк Тонер изјавио је да је Вашингтон забринут због турских ваздушних удара по Курдима на територији Сирије и Ирака без договора и координације са „међународном коалицијом” којом командују Американци.

Ердоган Reuters рекао да је турски војни врх пре напада о њему „информисао партнере, укључујући Русију, САД и северни Ирачки Курдистан”. Притом је упозорио: да његова земља неће дозволити да град Синџар (на североистоку Сирије) постане база за борце Раднчке партије Курдистана и да операција трајати „све док не буду уништени”.

Факти