Јовановић: Прогон СПЦ ће бити приоритетна ствар режима након уласка у НАТО

26-04-2017 11:15:11 | | / vostok.rs |


Подношење кривичне пријаве од стране Главног града против свештеника СПЦ, због наводне провале у ограђени простор некадашње пијаце на Конику, најава је новог обрачуна режима у Црној Гори са Митрополијом , који ће се спровести одмах након уласка Црне Горе у НАТО. Доказ за то је и чињеница да се овај атак на цркву дешава након напада Мила Ђукановића на митрополита СПЦ и упућује на закључак да ће прогон цркве бити приоритетна ствар режима након уласка у НАТО, саопштио је функционер Демократске народне партије Црне Горе Никола Јовановић.

„Славољубу Стијеповићу, који је иницирао подношење кривичне пријаве, очигледно је засметао захтјев преко 6.500 мјештана Коника да се на овом простору гради храм Светог Василија Острошкога, као и чињеница да је служби присуствовао огроман број грађана Подгорице, али и представници римокатоличке цркве и исламске заједнице,“ казао је Јовановић и додао:

„На територији Коника, ДУП-ом ‘Коник-Санациони план’ предвиђена је изградња два вјерска објекта. Главни град је већ додијелио плац од 35 ари за градњу џамије на Конику коју ће градити Исламска заједница. Захтјев мјештана који су тражили да им ГГ додијели другу парцелу за градњу храма је у потпуности оправдан, у складу са уставом и вјерским потребама становника Коника. Зашто Стијеповић и други у ГГ имају проблем са овим захтјевом, питање је које посебно забрињава у погледу спречавања уставних и људских права грађана Подгорице, и представља грубу дискриминацију по вјерској основи.“

Функционер ДНП-а је напоменуо је подизањем пријаве против Митрополије подигнута пријава против свих оних вјерника који неће дозволити да се вријеђа и прогони црква и вјерни народ.

„Иначе, вечерња служба је благовремено пријављена у складу са законом и исту је обезбјеђивао одређени број припадника полиције која је затворила саобраћај у улици ‘Жртава фашизма’, тако да су малициозни наводи да се ради о некаквој ‘провали’ или било каквом вршењу противправних радњи, јер би исте полиција на лицу мјеста била дужна да спријечи.

Стијеповић, у крајње непримјереном и антицивилизацијском маниру и рјечником непримјереним јавном функционеру, прозива свештенство СПЦ, чиме вријеђа све вјернике, због чега би требао под хитно да се извини и да као чин моралне одговорности, под хитно поднесе оставку.

Имајући у виду да су ови непримјерени напади најава будућег прогона, Стијеповић, али и врх режима треба да знају да је вјерни народ уз СПЦ и да је подизањем пријаве против Митрополије, уједно подигнута пријава протв свих вјерника који неће дозволити да се на овако непримјерен начин вријеђа и прогони црква и вјерни народ.“

ИН4С