Штета од коришћења информационог оружја може да доведе до техногених катастрофа

27-04-2017 08:59:44 | | / vostok.rs |


Информациони простор се у савременом свету претворио у нову позорницу за војна дејства, изјавио је заменик начелника Главне оперативне управе руског генералштаба Игор Дилевски говорећи на шестој Московској међународној конференцији о безбедности.

„Развијањем информационих технологија шириће се и дијапазон информационог оружја, као и списак објеката на које се оно може применити. Разумемо да је немогуће забранити израду таквог оружја, као и контролисати његово присуство у државама, а још мање код терориста. Ипак, могуће је иницирати израду механизма за његово неширење“, рекао је Дилевски.

Према његовим речима, неопходно је утврдити међународно-правни термин „оружани напад уз коришћење информационог оружја“.

Дилевски је нагласио да је од принципијелног значаја питање о томе могу ли државе као одговор на информационе нападе да користе право на самоодбрану и колективну одбрану, признато у члану 51 Повеље УН.

„Ако се овај проблем не реши у оквиру Уједињених нација, не може се говорити о могућности непосредне примене одговарајуће норме. Али наше колеге из НАТО-а су мимо УН утврдиле ову норму“, рекао је Дилевски.

Он је додао да штета од коришћења информационог оружја може да доведе до техногених катастрофа на животно важним објектима индустрије, економије, енергетике и саобраћаја, до финансијског колапса и системске економске кризе.

Разарајући утицај на објекте информационе сфере може се окарактерисати као нарушавање суверенитета, неприкосновености територије земље, истакао је Дилевски и рекао да би информационе технологије могле да постану детонатор за међународне сукобе.

Према речима Дилевског, информационе технологије све чешће се користе за агресивне циљеве и могу да дестабилизују ситуацију у било којој држави, чак и у најразвијенијим земљама света.

„У споју с екстремистичким, националистичким, расистичким дејствима оне могу да дестабилизују ситуацију и да удаље с власти било коју владу како у најразвијенијој, тако и у заосталој држави“, упозорио је Дилевски.

Министарство одбране Русије 26. и 27. априла одржава шесту Московску конференцију о међународној безбедности, на којој учествују шефови и експерти војних ресора, руководиоци међународних организација, представници невладиних организација и академских кругова.