Неприхватљиви напади Турске на Курде у Ираку и Сирији

27-04-2017 09:20:56 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије сматра да су неприхватљиви напади Турске на Курде у Ираку и Сирији мимо воље влада тих земаља, јер то противречи принципима међудржавних односа.

Генералштаб Оружаних снага Турске саопштио је јуче да је око 70 чланова курдских формација погинуло у ваздушним нападима на положаје курдских снага самоодбране на североистоку Сирије и Радничке партије Курдистана на северу Ирака.

„У Москви овакви потези изазивају најозбиљнију забринутост. Реч је о дејствима турске војске против курдских снага које се на копну реално супротстављају терористичким групама, а пре свега ДАЕШ-у. У условима када је рат против тероризма у Ираку и Сирији још далеко од завршетка, оваква дејства нипошто не доприносе консолидацији антитерористичких напора и затежу ионако напету ситуацију“, наведено је у саопштењу.

Министарство је све сукобљене стране позвало да буду суздржане.

„Важно је испољити потребну политичку далековидост и усредсредити пажњу на најважнији задатак, а то је супротстављање терористичкој интернационали оличеној у ДАЕШ-у, Нусра фронту и другим организацијама“, наведено је у тексту.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут