Бела кућа: Намеравамо да се супротставимо Русији где су њена дејства неприхватљива

27-04-2017 09:39:14 | | / vostok.rs |


Америчке власти наставиће да сарађују с Русијом у оним областима у којима се наши интереси поклапају, али ћемо јој се супротстављати ако то буде неопходно, изјавио је високо рангирани представник Беле куће.

„Намеравамо да се супротставимо Русији у ономе у чему су њена дејства неприхватљива. На пример, што се тиче подршке режиму председника Сирије Башара ел Асада“, рекао је он новинарима.

Представник Беле куће је рекао да то што Русија и Иран подржавају Асада доприноси крвопролићу у Сирији.

Истовремено, према његовим речима, Вашингтон ће сарађивати с Русијом у сферама у којима је то могуће, а једна од њих је борба против ДАЕШ-а.

Чиновник је, такође, нагласио да САД не намеравају да одустану од подршке својим савезницима у Европи, односно НАТО-у, који се супротстављају дејствима Русије усмереним на рушење Алијансе.

Сједињене Америчке Државе сматрају да постоји могућност да Северна Кореја нападне Јужну Кореју или Јапан, рекао је чиновник.

„Дефинитивно, не постоји ништа где је ризик отклоњен за 100 одсто“, рекао је представник Беле куће.

Он је, такође, навео да „америчка администрација због тога тражи од обавештајне заједнице да предвиђа развој догађаја и да се труди да ублажи ризике“.

Према његовим речима, Америка намерава да на миран начин реши проблем денуклеаризације Северне Кореје, али и да појача санкције тој земљи.

Представник Беле куће је, такође, рекао да америчка администрација верује да је Кина почела да посматра дејства Северне Кореје као претњу сопственој безбедности.

„Разлика у ставу Кине о овом проблему је у томе што она на њега не гледа само као на претњу интересима и безбедности САД, Јужне Кореје или Јапана, него и сопственим интересима и безбедности“.

Он је додао да Вашингтон не искључује могућност да се Северна Кореја укључи на амерички списак земаља-спонзора тероризма. „То је једна од варијанти које разматрамо“, рекао је чиновник.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут