Наришкин: Неразумни покушаји Запада да прекроје специфичне земље довели до таласа хаоса и насиља

27-04-2017 11:45:29 | | / vostok.rs |


Шеф спољнообавештајне службе Русије Сергеј Наришкин изјавио је на Московској међународној конференцији о безбедности да се нуклеарни програм Северне Кореје мало чиме разликује од изласка САД из договора о противракетној одбрани.

„Северна Кореја је на мети оштрог међународног притиска због повлачења из договора о неширењу нуклеарног оружја и своје превелике активности у нуклеарној сфери, али овај корак Пјонгјанга мало по чему се разликује од одлуке Вашингтона да се повуче из договора о противракетној одбрани“, рекао је Наришкин.

Он је додао да је излазак Сједињених Држава из договора о ПРО био једностран и да је био у интересу само САД.

Наришкин је навео да је блискоисточни регион постао талац геополитичке игре Запада.

Према његовим речима, терористичка организација ДАЕШ постоји захваљујући помоћи споља.

„Дуготрајно постојање квазидржаве ДАЕШ је немогуће без помоћи споља“, рекао је он и додао: „Овај регион није био препознатљив по стабилности, али у последње време је постао талац туђе геополитичке игре. Неразумни покушаји Запада да прекроје по сопственим аршинима специфичне земље као што су Авганистан, Либија, Иран нису довели ни до чега, осим таласа хаоса и насиља“, изјавио је Наришкин.

Према његовим речима, тежња да се различитим предлозима наметне сопствена воља води само до даљег „хаотичног система“, што је разлог већине међународних криза.

Наришкин је изјавио да ће међународна нестабилност наставити да расте, стварајући нове изазове и претње.

„Међународна нестабилност ће расти, заоштравајући уобичајене изазове и претње и стварајући нове. За њихово превазилажење потребни су учешће и енергична дејства читаве међународне заједнице“, додао је он.

Како је изјавио шеф спољнообавештајне службе ова сарадња треба да се врши на линији дипломатских ресора и јавних институција, као и на нивоу безбедносних структура и специјалних служби.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут