Захарова: Забрињава концентрација ударне групе америчке морнарице у региону североисточне Азије

27-04-2017 10:00:08 | | / vostok.rs |


Москва је забринута због концентрације ударне групе америчке морнарице у Североисточној Азији, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Посебно забрињава концентрација ударне групе америчке морнарице у региону североисточне Азије и узвратна ратоборна реторика Пјонгјанга. У томе је, заправо, суштина напетости ситуације. У садашњим околностима, важно је да се не дозволи развој кризног сценарија који је води ка отвореном оружаном сукобу“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, ситуација на Корејском полуострву и даље да се погоршава. „У основи ове тенденције је противљење супротстављених страна да одустану од конфронтационих приступа и војних метода за решавање постојећих проблема у корист дијалога и позитивног програма“, додала је Захарова.

Руска страна позива да „све стране покажу уздржаност и поново трезвено процене могуће последице даље ескалације напетости на Корејском полуострву и региону уопште“, рекла је она.

Захарова је нагласила да су „данас више него икада потребни заједнички напори да се постигну заједничка војно-политичка попуштања напетости, колективно тражење решења за читав низ проблема за преговарачким столом“.

„Рачунамо на конструктивну дискусију о ситуацији на Корејском полуострву током планираног за 28. април посебног састанка Савета безбедности УН, на којем ће учествовати заменик министра спољних послова Русије Генадиј Гатилов“, додала је она.