Песков: Политичка воља Москве и Токија омогућиће да се потпише мировни споразум

27-04-2017 09:45:24 | | / vostok.rs |


Кремљ сматра да ће политичка воља Москве и Токија омогућити да се потпише мировни споразум, а Русија и Јапан схватају да нема потребе да се чека и стране марљиво развијају сарадњу, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Потписивање мировног споразума везано је за територијална питања. Територијални проблем свакако подлеже одређеном регулисању у разумевању страна, како би то било прихватљиво и за Москву и за Токио, што ће отворити пут за потписивање мировног споразума. И Москва и Токио у последње време изражавају снажну политичку вољу да се траже начини за потписивање и надамо се да ће нам ова политичка воља пре или касније омогућити да потпишемо овај важан документ“, истакао је Песков новинарима.

Он је нагласио да две стране активно раде на развоју билатералних односа.

„Такође је охрабрујуће напоменути да и Москва и Токио схватају да нема потребе да се чека када ће тај документ бити потписан и да се губи време. У међувремену се вредно ради на развоју и унапређењу билатералних односа о широком спектру питања и области“, рекао је Песков.

Портпарол Кремља је додао да ће председник Русије Владимир Путин и премијер Јапан Шинзо Абе наставити да размењују мишљења о регионалној безбедности, територијалним питањима и ситуацији у вези са Северном Корејом.