Бела кућа: Трамп је још више изоловао Сирију и Русију у УН

28-04-2017 08:19:14 | | / vostok.rs |


Америчка администрација сматра да је једна од заслуга председника Доналда Трампа током првих 100 дана власти у области спољне политике изолација Русије у Уједињеним нацијама.

„Он је још више изоловао Сирију и Русију у УН својом успешном дипломатијом са председником Кине Си Ђинпингом“, наводи се у саопштењу прес-службе Беле куће о главним заслугама Доналда Трампа на месту председника.

У саопштењу се не наводи на шта се тачно мисли кад се каже „изолација у УН“, али су раније у Белој кући на исти начин коментарисали гласање у СБ УН 12. марта о пројекту резолуције коју су поднеле Велика Британија, Француска и САД.

У документу се предлаже генералном секретару УН да помогне у истрази наводног инцидента са хемијским нападом у Сирији, укључујући Хан Шеихун. Међутим, Русија је искористили право вета у СБ УН и блокирала усвајање резолуције, назвавши је „антисиријском“.

Кина се за време гласања уздржала.

„То што се Кина уздржала је значајан успех председника… Показује да је Русија изолована у том конкретном питању, а то је важно“, рекао је касније прес-секретар Беле куће Шон Спајсер.

Међутим, Кина је објаснила да она није гласала за резолуцију јер „неке тачке треба променити“ и предложили да се изради нови документ који ће имати консензус у СБ УН.