Уместо „Јужног тока“: Пет милијарди евра од европских компанија

28-04-2017 08:00:04 | | / vostok.rs |

Компаније Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall обезбедиће 50% средстава потребних за овај пројекат. То ће им омогућити да учествују у „Северном току 2“ и поред блокаде заједничког предузећа.


Француски Engie, аустријски OMV, британско-холандски Royal Dutch Shell и немачки Uniper и Wintershall потписали су споразум са компанијом-ћерком Гаспрома „Nord Stream 2 AG“ о финансирању изградње гасовода из Русије у Европу. То је руски гасни холдинг
саопштио24. априла.

По уговору се свака компанија обавезује да дугорочно финансира пројекат са 950 милиона евра. Укупно ће бити уложено 4,75 милијарди евра, што је половина претпостављене вредности „Северног тока 2“. „Газпром“ остаје једини акционар пројектантске компаније „Nord Stream 2 AG”.

Финансирање уместо сувласништва

Раније је било планирано да европски партнери такође постану сувласници компаније „Nord Stream 2 AG” куповином 10% њених акција, али у лето 2016. године пријаву заједничког предузећа
није одобрилапољска агенција за заштиту конкуренције UOKiK, образложивши своју одлуку тврдњом да оснивање заједничког предузећа може резултирати ограничавањем конкуренције.

„Ми сада помажемо у финансирању овог пројекта јер још увек верујемо да је он потребан Немачкој и Европи. Нисмо у статусу партнера у пројекту, али сарађујемо са ’Северним током 2’ као финансијери“, прокоментарисао је нови споразум Георг Оперман, представник за јавност компаније Uniper.

Европске компаније подржавају тежњу за стварањем алтернативне трасе за допремање гаса у Европу и зато су заинтересоване за изградњу „Северног тока 2“, објашњава Игор Јушков, водећи аналитичар Фонда за националну енергетску безбедност. „Када је пољска регулативна агенција блокирала оснивање заједничког предузећа требало је пронаћи неко друго решење за реализацију пројекта. Најлогичније је уложити новац да се избегне застој у изградњи, а касније се може учинити покушај да се оспори ограничење или се могу тражити други начини за улазак у капитал“, сматра Јушков.

Какву корист имају европске компаније?

„Ми верујемо да ће ’Северни ток 2’ бити користан за гасно тржиште, јер видимо да европски извори гаса, укључујући и оне у Великој Британији и Северном мору, временом постају све мањи, а потражња ће у Европи бити све већа“, каже Георг Оперман. По његовим речима, компанија Uniper покушава да у што већој мери диверзификује своје изворе гаса. Уложена средства ће помоћи да се обезбеди сигурна испорука гаса у будућности.

Повећање сигурности снадбевања гасом није једина корист коју ће европске компаније имати од ’Северног тока’, уверен је Игор Јушков. „’Газпром’ ће вратити кредит са каматом. Осим тога, споразум може садржати и услове за попуст на цену гаса“, сматра он. По његовим речима, немачким компанијама се исплати да „Северни ток 2“ буде реализован још и због тога што ће тако Немачка постати највеће гасно чвориште у Европи.

„Финансијске обавезе које на себе преузимају европске компаније наглашава стратешку важност ’Северног тока 2’ за европско тржиште гаса. Он доприноси јачању конкуренције, јер у средњорочном и дугорочном смислу осигурава већу енергетску безбедност, што је нарочито важно с обзиром на ситуацију у којој се очекује смањење производње европског гаса“,
саопштеноје у заједничком саопштењу за штампу поменутих компанија.

„Северни ток 2“ је гасовод који ће бити спроведен из Русије у Немачку преко Балтичког мора. Биће дуг 1.220 км и имаће капацитет од 55 милијарди кубних метара годишње. „Сверни ток 2“ ће директно повезати руске изворе гаса са европским потрошачима. Изградња гасовода треба да почне 2018. и да се заврши крајем 2019. године.

Ана Третјак,
Руска реч