УН: Санкције против Русије су неефикасне

28-04-2017 08:11:54 | | / vostok.rs |

„Русија је успела да реструктуира економију на такав начин да ублажи и избегне директне последице санкција по становништво”, саопштио је специјални извештач УН за људска права.


Испоставило се да су међународне санкције против Русије неефикасне, земље је успела успешно да се адаптира ситуацији, сматра специјални извештач УН поводом питања негативног деловања једностраних принудних мера на реализацију људских права Идрис Џазаири.

„И још једном је очигледно да су једностране санкције неефикасне када се ради о постизању циљева који се постављају и да наносе штету људским правима невиних људи”, рекао је он, преноси РИА Новости.

Специјални извештач је подсетио да су мере према Русији донете истовремено са наглим падом цена нафте и да је зато тешко одредити чисто деловање санкција.

„Па ипак, он се уверио да се Русија успешно адаптирала на ситуацију и становништо је преузело тешкоће изазване санкцијама”, наводи се у саопштењу за новинаре, које је објавила канцеларија високог комесара УН за људска права после посете Џазаира Русији.

Према речима Џазаирија, „Русија је успела да реструктуира економију на такав начин да ублажи и избегне директне последице санкција по становништво”. Међутим, и Русија је претрпела губитке због увођења контрасанкција према низу земаља, констатује он.

Он је такође позвао на укидање једностраних санкција према руским држављанима који су званичници изабрани на изборима и да им се пружи имунитет. За време посете Русији од 24. до 28. априла Џазаири се срео са представницима владе земље и цивилног друштва, посетио је националне установе за заштиту људских права и разговарао са бизнисменима и дипломатама.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут