УН: Запад антируске санкције коштале 100 милијарди долара, а Русију 52-55 милијарди долара

29-04-2017 12:51:39 | | / vostok.rs |


Специјални известилац УН за људска права – Идрис Џазаири, који се бавио проценом негативног дејства „једностраних принудних мера“ – саопштио је да су западне земље на санкцијама које су увеле против Русије током три протекле године изгубиле 100 милијарди долара.

„Приходи земаља које су иницирале санкције сваког месеца губе око 3,2 милијарде долара. А то значи да су за 36 месеци избубиле 100 милијарди $“ – нагласио је Џазаири.

Према његовим рачуницама, Русија је за то исто време изгубила 52-55 милијарди долара, односно – 1 одсто БДП.

Џазаири је указао да је Русије највероватније изгубила осетно мање јер се време дејства западних санкција поклопило са падом цене нафте што готово онемогућава чисту и коректну рачуницу – колики је био негативни ефекат дејства само санкција.

Он је похвалио државни врх Русије да је у условима санкција и пада цене нафте деловао промишљено и ефикасно и да је чак успео да смањи инфлацију и обезбеди диверсификацију у националној економији.

Руски премијер Дмитриј Медведев претходно је изјавио да Москву уопште не плаше санкције јер је „научила како да их искористи за своје добро“. За илустрацију је навео националну пољопривреду које је под санкцијама доживела прави процват.

Шредседник РФ, Владимир Путин, пре два дана је рекао да притисак Запада на Украјину да одустане од војне кооперације са Русијом његовој земљи помогао да створи једну сасвим нову привредну грану са добрим развојним шансама.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Факти