Мекејн: Стајао сам у Сарајеву на месту где је метак убице усмртио надвојводу Франца Фердинанда

29-04-2017 01:08:08 | | / vostok.rs |


Амерички сенатор из републиканске партије Џон Мекејн, који је познат по својој србофобији и русофобији, изнео је низ спорних тврдњи. По његовом мишљењу, Балкан не може без помоћи САД да се одбрани од експанзије „Руске империје”, коју наводно, жели да обнови Владимир Путин.

Мекејн тврди да Русија наводно „појачава напоре како би проширила свој погубан утицај на регион и спречила земље југоисточне Европе да саме изаберу своју будућност.

Преносимо део његовог објављеног текста у Вашингтон посту:

"Овог месеца сам путовао кроз седам земаља југоисточне Европе и зауставио сам се у Сарајеву. Стајао сам код Латинске ћуприје (некада мост Гаврила Пинципа), на углу који је променио свет, где је метак убице усмртио надвојводу Франца Фердинанда и изазвао циклус насиља и рата који су обележили прву половину 20. века, регион који седи на раскрсници историје и који се још једном суочава са изазовима."

То је био подсетник на стару пословицу да, иако се историја не понавља, она се римује. Југоисточна Европа, регија која се налази на раскршћу историје, још једном се суочава са растућим изазовима и Сједињене Државе треба да обрате велику пажњу.

Неизвесност се отеже о будућности уједињене Босне и Херцеговине. Недавне провокације су погоршале тензије између Косова и Србије, угрозиле напредак у правцу нормализације односа између две земље.

Можда највише узнемиравајуће од свега је што Русија интензивира напоре да потврди свој малигни утицај у региону и да спречи народе југоисточне Европе да бирају своју будућност. Најдраматичнији пример за то је руско подржавање пуча у Црној Гори у октобру прошле године. Да би се зауставио улазак Црне Горе у НАТО, руски обавештајци су планирали да збаце владу и изврше атентат на премијера земље на дан избора. Верујем да када се у потпуности схвати обим овог нечувеног напада на Црну Гору, то ће показати да ће Путин учинити све што је потребно да оствари своју амбицију, да обнови руску империју.

С обзиром на ове изазове, не чуди да сам у сваком месту где сам био, чуо исту молбу за реафирмацију америчког вођства. Народи овог региона су спремни и вољни да се суоче са својим изазовима. Али они не могу сами. И њихов избор партнера су Сједињене Државе. Дакле, шта можемо да урадимо?

Прво, Сједињене Државе треба да буду присутне. Као што ми је премијер једне југоисточне европске земље рекао, у ни једном другом региону света речи америчког лидера не носе толику тежину. То је разлог зашто су толико важни ангажмани и посете региону од стране високих званичника САД.

Друго, Сједињене Државе треба да пруже подршку народима југоисточне Европе на њиховом путу интеграција у евроатлантску заједницу кроз институције НАТО-а и ЕУ. То је процес интеграције који пружа највећу наду за мир и просперитет у региону. То значи да Сједињене Државе треба да пруже снажну подршку програмима који помажу да се ојача владавина права и борба против корупције, битним корацима на путу ка евроатлантским интеграцијама.

Коначно, Сједињене Државе морају да стану иза права сваког народа у југоисточној Европи да изабере своју будућност без спољног мешања, било да је из агресивне Русије која жели да прекраја границе Европе насиљем или терориста који желе да униште нашу заједничку цивилизацију. Проширивање и продубљивање безбедносне сарадње са нашим регионалним савезницима и партнерима је од суштинског значаја.

Након два светска рата, Сједињене Државе су се посветиле Европи је која сада цела, слободна и мирна. Ми смо то урадили јер су генерације државника признале да је америчко руководство од суштинске важности за постизање мира и просперитета у Европи, а која је била и још увек је у интересу националне безбедности САД. Током протеклих седам деценија, направили смо изборе и жртве да би подржали ту обавезу: широм Европе током хладног рата, у Босни и на Косову у 90-тих, и данас народима на источном крилу НАТО-а. Морамо бити спремни да поново подржимо ову обавезу у југоисточној Европи, јер су јасне лекције из историје: Ми игноришемо овај регион на нашу опасност", рекао је Мекејн.

Подсетимо се Мекејнових речи за "подршку миру и стабилности":

“САД ризикују да изгубе рат са србском војском и њиховом застарелом опремом. Ризикујемо уколико не спроведемо масовни, стратешки и одрживи ваздушни напад. Ниједан инфраструктурна мета не би требало да буде изузетак – фабрике, водоводне мреже, школе, болнице, продавнице, било шта. Да, сви ми жалимо због цивилних жртава као и наших губитака, али оне су неизбежне”, говорио је Мекејн током НАТО агресије на тадашњу СР Југославију.