Британија блокира доношење одлуке о ревизији дугорочног буџета ЕУ

30-04-2017 09:11:37 | | / vostok.rs |


Већ и пре почетка преговора о изласку Велике Британије из Европске уније између две стране избио је конфликт који би могао да утиче на преговоре, преносе агенције.

Председник европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да Британија тренутно блокира доношење одлуке о ревизији дугорочног буџета ЕУ и да он у томе види везу са предстојећим преговорима, јавља АП.

„Било би добро и почетак преговора би био олакшан када би Британија повукла блокаду“, рекао је Јункер.

ЕУ треба „озбиљан одговор Британије“ на њен захтев да заштити права грађана, изјавио је данас председник европског савета Доналд Туск, постављајући услове за оснивање нових односа са блоком наког „брегзита“.

„Треба нам озбиљан одговор Британије“, рекао је Туск након самита где је преосталих 27 лидера земаља-чланица ЕУ договарало смернице о преговорима о „брегзиту“.

„Уверавам вас да ћемо чим Британија пружи реалне гаранције за наше грађане, брзо пронаћи решење“, рекао је он.

Како је пренео АФП, немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да се државе-чланице ЕУ не удружују против Британије у преговорима, одговарајући на оптужбе британске премијерке Терезе Меј.

Мејова је, како се наводи, раније изјавила да се Европљани „удружују“ против Британије.

„То да је нас 27 удружено и да причамо једним гласом је најнормалнија ствар на свету. Али то тешко може да значи да смо удружени против некога“, рекла је Меркелова.

Танјуг