Покушаји Украјине да изврши инспекцију територије Крима су узалудни и провокативни

30-04-2017 10:40:55 | | / vostok.rs |


Покушаји Украјине да изврши инспекцију територије Крима су узалудни и провокативни, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Русије у коме се коментарише извештај америчког Стејт департмента о поштовању споразума о контроли наоружања.

„Садашњи статус Републике Крим и града Севастопоља као субјеката Руске Федерације представљају затворено питање. Он није предмет ревизије. У складу са тим, Русија је слободна да размешта своје трупе и војну технику на сопственој територији“, наводи се у саопштењу руског Министарства, чиме се коментарише питање поштовања Бечког документа из 2011. о мерама јачања поверења и безбедности.

Штавише, Русија је спремна да дочека инспекторе и посматраче на Крим уколико се буде поднео одговарајући захтев у оквиру Бечког документа о војној транспарентности, наводи се у саопштењу.

„Што се тиче поновљених оптужби у складу са Бечким документом (као и Споразумом о конвенционалним оружаним снагама у Европи) о ’окупацији‘ и ’анексији‘ Крима и распоређивању трупа ’без сагласности земље-домаћина‘, полуострво се ујединило са Русијом као резултат слободног изражавања воље свог мултинационалног становништва… Русија је дефинитивно спремна да прихвати инспекторе, посматраче и групе за процену на Криму у случају да се поднесе одговарајући захтев у складу са Бечким документом“, наводи се у саопштењу.

Крим је ушао у састав Русије након референдума у пролеће 2014. године. Кијев је одбио да призна резултате плебисцита. Москва указује да је процедура у потпуности одговарала међународном праву и наглашава да је питање о статусу полуострва затворено.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут