Првомајски шетња у Москви

01-05-2017 10:21:40 | | / vostok.rs |


Хиљаде људи, укључујући синдикате, учествују у шетњи московским Црвеним тргом поводом међународног дана рада. Присутне је поздравио градоначелник руске престонице Сергеј Собјањин.

„Када смо се прошле године окупили овде, на Црвеном тргу, говорили смо да ће Москва и Московљани превазићи све потешкоће, проблеме. Данас можемо рећи да се то и десило: у Москви се отварају десетине нових предузећа, технолошких паркова, десетине хиљада радних места, полако се повећава реална плата, настављају се изградње стамбених зграда, дечјих вртића, школа, болница, саобраћајница, метроа, прошле године смо отворили Московски централни прстен. Москва се развија, у Москви је добро расположење. Ми ћемо успети! Честитам вам Први мај, празник пролећа и рада!“, рекао је градоначелник Москве.



Заједно са градоначелником Москве био је и председник Федерације независних синдиката Русије Михаил Шмаков и председник Московске федерације синдиката Михаил Антонцев. Према подацима организатора, у шетњи је учествовало око 100.000 људи. Међу њима су били радници у индустрији, учитељи, лекари, спортисти и тд.

Ове године шетња се одржава под паролом „за пристојан посао, плату и живот!“.

Федерација независних синдиката Русије традиционално организује масовне првомајске акције у 700 градова и села. Очекује се да ће у њима учествовати око два и по милиона људи.

У Русији се 1. мај као Дан међународне солидарности радника редовно прославља од 1890. године. После Октобарске револуције празник је почео и званично да се слави — тог дана су се одржавале масовне шетње радника и параде. Другог дана празника, по правилу, у целој земљи су се одржавале тзв. „мајовке“, масовно празновање у природи.