Курц: Ситуација у Либији екстремно лоша

02-05-2017 12:07:43 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, који борави у Либији, рекао је да је у тој земљи ситуација, како економска тако и политичка, и даље „екстремно лоша“.

Према његовим речима, најважнији циљ је да се поново успостави стабилност.

Министар спољних послова у влади националног јединства Либије Мухамед Тахер Сијала затражио је подршку ЕУ у обезбеђивању граница своје земље.

Он је, на заједничком обраћању новинарима у Триполију, изразио скептичност у вези са војном подршком.

„То је веома тешка тема и мишљења смо да мора бити заснована на одлуци Савета безбедности УН“, нагласио је Сијала.

Поручио је да је Либији више од оружја потребна подршка у техничкој опреми, као што су дронови и други уређаји за надзирање границе.

Такође је истакао да је Либији потребна подршка у уверавању земаља порекла миграната из јужне Африке да прихвате своје грађане натраг.

Курц је оценио да је подршка Либији у заштити јужне границе „обавеза“ Европе.

Он је истакао да Либија и Европа морају заједно да се боре против кријумчара и нагласио да је неопходна промена система у европској политици према мигрантима.

Поновио је да избеглице, након спасавања са мора, не треба да буду пребациване у Европу, већ у кампове на северу Африке.

Међутим, Курц тренутно искључује могућност отварања центара за прихват избеглица у Либији због тешке безбедносне ситуације.

„У Либији већ постоје избеглички центри, али је проблем што су многе успоставили кријумчари. Не само што људи морају кријумчарима да плате пребацивање под опасним условима, већ бивају присиљени на рад и проституцију. Тим камповима не треба да буде место у Либији“, поручио је он.

Сијала је указао на то да Либија одбија прихват избеглица које су заустављене у међународним водама.

„Либија не осећа одговорност према избеглицама изван либијских вода“, поручио је он.

Танјуг