Путин и Меркелова започели разговоре о кључним међународним питањима

02-05-2017 01:15:47 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин и немачка канцеларка Ангела Меркел почели су разговоре на којем ће размотрити кључна међународна питања, укључујући борбу против тероризма, ситуацију на Блиском истоку и спровођење Минских споразума о решењу украјинске кризе.

Разговори се одржавају у државној резиденцији руског лидера.

Са руске стране, састанку присуствује министар спољних послова Сергеј Лавров, помоћници председника Јуриј Ушаков и Владислав Сурков, а са немачке — саветник за спољну политику и безбедносну политику Немачке Кристоф Хојсген, саветник за финансијску и економску политику Ларс-Хендрик Релер и саветник за европску политику Уве Корзепијус.

Путин је на почетку састанка изјавио да планира да разговара о билатералним односима и питањима проблематичних области — Украјини, Сирији и другим регионима, а Меркелова је рекла да очекује да ће осим украјинске кризе са руским председником разговарати о ситуацији у Либији и развоју билатералних односа.

„Захваљујем се што сте нашли могућност да дођете код нас, да нас информишете о припремама за ’двадесеторку‘ у Хамбургу. И, наравно, не можемо да не искористимо ову посету како бисмо разговарали о билатералним односима, о најпроблематичнијим темама. Мислим на Украјину, Сирију и неке друге регионе“, рекао је Путин на састанку са Меркеловом.

Меркелова је последњи пут посетила Русију 10. маја 2015. Тада су руски председник и немачка канцеларка одржали састанак у Москви и разговарали о односима Русије и ЕУ и украјинској кризи.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут