Путин: Русија се не меша у унутарполитичке процесе других држава

02-05-2017 05:19:08 | | © РИА Новости . Алексей Никольский/ vostok.rs |


Русија се не меша у унутарполитичке процесе других држава, али осећамо да други то раде када смо ми у питању, рекао је руски председник Владимир Путин после данашњег састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Сочију.

Ми се никад нисмо мешали у политички живот и политичке процесе других држава, а желели бисмо и да се нико није мешао у унутарполитичке ствари Русије, али смо сведоци потпуно супротних ствари и годинама гледамо покушаје мешања у наше унутрашње политичке процесе преко невладиних организацијиа и директно, изјавио је Путин.



Што се тиче утицаја на америчке изборе, Путин је рекао да су то „ничим непотврђене гласине које се користе за унутрашњу политичку борбу”. Путин је казао да је са Меркел разговарао о припреми за самит Г20, као и о ситуацији у Сирији и Украјини.

Ситуација у Украјини изазива озбиљну забринутост и због тога се са канцеларком Меркел налазим у сталном контакту, рекао је Путин и додао да ће се рад у „нормандијском формату” о Украјини наставити, при чему се и Москва и Берлин залажу за недвосмислену реализацију Минског споразума.

Председник Русије је оценио да ће недавно дизање у ваздух мисије ОЕБС у Донбасу нанети штету решавању кризе и одвести ка ескалацији, због чега је неопходна брза и непристрасна истрага.

Донбас од Украјине нико није одвајао, то раде саме украјинске власти уз помоћ блокаде, рекао је Путин, преноси Спутњик. Путин сматра да је најбоље да на Асада утиче сиријски народ, а задатак свих осталих је да створе услове за консолидацију друштва и политичку сарадњу страна у сукобу. По мишљењу руског председника, режим прекида ватре у Сирији треба да буде чвршћи, о чему се преговара у Астани.

Ангела Меркел је изјавила да су разговори са Путином интензивни и да је Русија конструктивни партнер, додавши да се нада да ће санкције Москви бити укинуте када буде реализован Мински споразум.

Како преноси АП, она је истакла да није задовољна радом у „Нормандијском формату”, где поред Немачке и Русије учествују Украјина и Француска, али је признала да је то и даље најбоље место за разговор о ситуацији на истоку Украјине.

Између нас и даље постоје дубоке разлике када је реч о узроку сукоба у Украјини, казала је Меркел и додала да Немачка верује у демократски легитимитет украјинске владе, а сматра и да Кијев мора да успостави контролу границе према Русији. Најважније је, ипак, да све стране желе да спрече даљу ескалацију сукоба, а „нормандијски разговори” могу да помогну да се то и оствари, рекла је немачка канцеларка.

Меркел је додала да подржава примирје у Сирији и да је спремна да сарађује са Русијом у борби против тероризма, а од председеника Русије је затражила и да искористи свој утицај и да заустави насиље над хомосексуалцима у Чеченији. (Фонет)

Меркел: Санкције Русији остају док не примени Мински споразум

СОЧИ - Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Сочију да се нада да ће санкције Русији бити укинуте, али је нагласила да ће се то догодити тек након што се потпуности примени мировни споразум из Минска, јављају агенције.

Меркел је, на конференцији за новинаре после састанка с руским председником Владимиром Путином у руском граду на обали Црног мора, рекла да није задовољна радом „Нормандијског формата” - Немачке, Русије, Украјине и Француске, али да је то и даље најбољи форум за преговоре о ситуацији на истоку Украјине, преноси АП.

Она је рекла да и даље постоје суштинске разлике у ставовима о узроку сукоба у Украјини, истакавши да Немачка верује у демократски легитимитет украјинске владе. Путин је, са своје стране, изразио уверење да је примена споразума из Минска од суштинског значаја за реализацију директног дијалога између Кијева и Донбаса, преноси Тасс.

„Власти из Кијева и представници самопроглашених република Луганск и Доњецк морају се напокон довести за преговарачки сто”, рекао је Путин на конференцији за новинаре. Путин је указао да је немогуће постићи решење за украјински сукоб без директног дијалога између завађених страна, као ни игде другде у свету, изразивши наду да ће тај дијалог бити успостављен пре или касније.

„Дубоко сам уверен да су власти у Кијеву пропустиле шансу да примене споразум из Минска чак и када су имале унутрашње политичке прилике за то. Зато су те прилике данас мање и ограниченије”, истакао је он. (Танјуг)

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Политика