Турска укинула ограничења на увоз пшенице из Русије

04-05-2017 10:24:13 | | / vostok.rs |


Турска је у четвртак укинула ограничења на увоз пшенице из Русије, изјавио је министар економије Турске Нихат Зејбекчи, преноси агенција „Блумберг“.

„Турски извозници моћи ће да купују руски пшеницу“, рекао је Зејбекчи у Истанбулу.

У среду је председник Русије Владимир Путин после разговора са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом изјавио да је током састанка постигнут договор о свеобухватном решењу за укидање рестриктивних мера у међусобној трговини. При томе остају на снази ограничења на безвизни режим и испоруку парадајза из Турске у Русију.

Турске власти су од 15. марта промениле процедуру за увоз одређених пољопривредних производа за прераду у земљи, укључујући и пшеницу и сунцокретово уље. Истовремено, Русија није ушла у списак земаља које имају право на бесцаринску испоруку.

Представници турског бизниса објаснили су ове мере тиме што Русија није потпуно укинула забрану за испоруку турских производа — конкретно, парадајза. Министарство пољопривреде Русије је, са своје стране, саопштило да ова одлука Анкаре може довести до потпуног прекида увоза пшенице, кукуруза, пасуља и пиринча у Турску и преусмеравање испорука на друга тржишта.