Сенат САД одобрио буџет за „комитет за борбу против активних мера Русије за пружање тајног утицаја“

05-05-2017 08:04:30 | | / vostok.rs |


Амерички Сенат донео је закон о буџету обавештајних служби који предвиђа стварање „међуресорног комитета за борбу против активних мера Русије за пружање тајног утицаја“, и уводи специјални режим за руске дипломате у САД.

Под тим „активним мерама“ подразумева се „тајно емитовање, манипулација медијима, дезинформисање, финансирање агената утицаја“, као и „убиства и терoристички акти“.

Комитет, према тексту закона, треба да уђу представници канцeларије директора националне обавештајне службе, Стејт департмента, Министарства одбране, Министарства финансија, канцеларије Генералног тужиоца, Министарства енергетике и Федералног бироа за истраге.

Ова канцеларија ће морати свакодневно да подноси извештаје Конгресу о свом раду и рапортира о наводним покушајима Русије да утиче на САД.

Осим тога, закон обавезује државног секретара САД да заједно са директорима ФБИ и главне националне обавештајне службе „уведе обавезни режим прелиминарног обавештавања“ који ће се односити на сва путовања руских дипломата и особља конзулата акредитованих у САД.

У овом тренутку, руске дипломате нижег и средњег ранга морају да обавештавају америчке власти ако излазе изван зоне од 25 миља од центра града, где се налази седиште дипломатске мисије.

Сада овај закон треба да потпише председник Доналд Трамп.