Богданов: Сва питања о зонама безбедности у Сирији ће бити разматрана током даљих консултација

05-05-2017 05:44:50 | | / vostok.rs |


Москва се нада да ће сва питања о зонама безбедности у Сирији бити разматрана током даљих консултација у најскорије време, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Михаил Богданов.

Према његовим речима, неки од техничких аспеката споразума „очигледно захтевају додатне аранжмане“.

„Очекујемо да ће се на сва ова питања, која још нису у потпуности решена, у блиској будућности наћи одговори током даљих консултација које ћемо спровести ових дана“, изјавио је руски дипломата.

У четвртак су учесници преговора о Сирији у Астани усвојили меморандум о четири зоне безбедности у Сирији. Документ су потписали представници земаља-гараната примирја — Русија, Иран и Турска.

Могуће учешће америчких посматрача у зонама безбедности у Сирији ће разматрати представници војске, додао је Богданов.

„Ова питања ће решавати наши представници војске и, наравно, експерти. Нека питања, наравно, морају да се разјасне“, рекао је он.

„О овоме треба питати Американце, да ли желе или не желе, и упитати друге укључене стране“, истакао је заменик руског министра.

Питања летова авиона противтерористичке коалиције на челу са САД у зонама безбедности у Сирији разматрају се на експертском нивоу, изјавио је Богданов.

Говорећи о Меморандуму о зонама безбедности у Сирији, заменик руског министра рекао је да Москва сматра да сиријска оружана опозиција мора да га поштује.

„Оружана опозиција представља једну од две сиријске стране у овим споразумима. Наравно, они морају да поштују (Меморандум)“, рекао је Богданов новинарима.

Према његовим речима, Турска као гарант је „преузела одговорност за поштовање споразума који су постигнути у Астани од стране оружане опозиције“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут