Матији Бећковићу уручена награда „Марко Миљанов“ Удружења књижевника Црне Горе

08-05-2017 07:51:48 | | / vostok.rs |


Србском академику и писцу Матији Бећковићу уручена је награда „Марко Миљанов“ Удружења књижевника Црне Горе.

Бећковићу је награда уручена на свечаности на историјском Медуну крај Подгорице, испред Музеја Марка Миљанова.

Збирка песама „Праху оца поезије“ Матије Бећковића добитник је књижевне награде „Марко Миљанов“ Удружења књижевника Црне Горе за 2016. годину. Награђену књигу објавила је Србска књижевна задруга из Београда 2016. године.

Свечаности је присуствовала многобројна публика, међу њима и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, епископ диоклијски Кирило, амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац, књижевници и културни посленици.

Трочлани жири, Новица Ђурић, Рајко Петров Ного и Владимир Поповић, једногласно је донео одлуку да се књижевна награда „Марко Миљанов“ за 2016. годину додели аутору књиге „Праху оца поезије“ Матији Бећковићу.

„Све од Његоша наовамо преобразило се, па тако у стиховима Бећковића ни памћење више није оно што је било, већ оно у шта се све преобразило“, истакао је председник Удружења књижевника Црне Горе Новица Ђурић.

Он је приликом доделе награде додао да у језичком каменовању, клецању у време непролазности, Бећковић ставља тачку у „Горски вијенац“ тамо где се језик „нешће у ланце везати“.

У пригодној беседи Матија Бећковић је рекао да се уочи Марковдана налази пред Марковом кућом на Медуну да прими награду Удружења књижевника Црне Горе, која носи име Марка Миљанова, најславнијег примера чојства и јунаштва.

„Имењак апостола и јеванђелисте Марка исписао је јеванђеље чим је научио да пише, у својој 50. години. Писао је оно што је причао и како је причао откад се родио и са собом донео своје име. Тако је настао нови ’Горски вијенац‘ моралних подвига“, рекао је Бећковић.

Он је нагласио да је усменост најбољи и непресушни извор писмености. Бећковић је говорио о томе како је данашњи митрополит црногорски Амфилохије по двестогодишњици Његошевог рођења прогласио Петра Другог за свеца, написао његово житије, испевао акатист и тропар, преместио га на икону.

Срна