Конзервативци Меркел задали тежак ударац ривалима из Социјалдемократске партије

08-05-2017 08:05:34 | | / vostok.rs |


Конзервативци немачке канцеларке Ангеле Меркел задали су тежак ударац ривалима из Социјалдемократске партије (СПД) на изборима у покрајини Шлезвиг-Холштајн на северу Немачке.

То је повећало шансе Меркелове да победи и на националним парламентарним изборима у септембру, преноси Ројтерс, позивајући се на излазне анкете.

Хришћанскодемократска унија (ЦДУ) Меркелове освојила је према излазним анкетама 33 одсто гласова, за 2,2 одсто више него на изборима који су у тој покрајини одржани 2012, јавила је немачка државна телевизија АРД.

Социјалдемократе су добиле 26 одсто гласова, што је 4,4 одсто мање у односу на њихов претходни резултат.

Ројтерс наводи да овакав исход не би био довољан да ЦДУ самостално управља Шлезвиг-Холштајном, али такође значи да СПД више неће моћи да влада у коалицији са Зеленима и Партијом Јужног Шлезвига (ШW) која представља данску мањину.

Ово такође значи да је ЦДУ успео да победи СПД на оба регионална гласања одржана ове године, а победа у Шлезвиг-Холштајну је важна пре свега зато што је СПД био у предности као владајућа странка у тој покрајини.

Наводи се да следеће недеље предстоје регионални избори у Северној Рајни-Вестфалији, који конзервативцима Меркелове нуде прилику да поново поразе СПД, који је и тамо сада на власти, и утру пут њеном освајању четвртог канцеларског мандата у септембру.

Танјуг