Пентагон подржава план инвестирања за повећање присуства САД у Пацифичком региону

08-05-2017 10:44:24 | | / vostok.rs |


Пентагон подржава план инвестирања око осам милијарди долара за повећање присуства САД у Пацифичком региону током наредних пет година, пише лист „Волстрит џурнал“.

САД могу да повећају своје присуство у региону модернизацијом војне инфраструктуре, извођењем додатних војних вежби и распоређивање додатних снага и бродова, пише лист, наводећи да администрација председника САД Доналда Трампа израђује своју политику према Азији.

План је првобитно стигао као предлог под називом „Иницијатива пацифичке стабилности“ од стране сенатора Џона Мекејна и наишао је на подршку других америчких законодавца, министра одбране САД Џејмса Матиса и шефа Пацифичке команде ратне морнарице САД адмирала Хари Хариса.

„Та иницијатива би могла да повећа војну снагу САД посредством субвенција потребних за исправљање нашег положаја у региону и побољшање рада инфраструктуре, као и финансирање додатних војних вежби…“, саопштио је Мекејн Харису током расправе у Конгресу.

Присталице предлога нису говориле о томе како планирају да добију новац за реализацију плана. Трампова администрација је затражила додатна средства за војне расходе током финансијске године и жели да повећа расходе за 54 милијарде долара у 2018. години, пише лист.