Рјабков: За нормализацију односа са САД треба елиминисати проблеме који су створени за време Обаме

10-05-2017 07:11:45 | | / vostok.rs |


Заменик шефа дипломатије Русије Сегеј Рјабков у разговору са замеником секретара САД Томасом Шеноном изјавио је да како би дошло до нормализације односа између две земље треба елиминисати проблеме који су створени за време бившег председника САД Барака Обаме, наводи се на страници Министарства спољних послова Русије.

„Одржан је детаљан разговор о широком спектру питања из билатералне сфере. Са руске стране је наглашено да нормализација односа захтева елиминисање бројних важних проблема до којих је довела ранија администрација Барака Обаме, која је кршењем међународног права дошла и до фактичке експропријације објеката дипломатских представништава Русије у САД, који су руска државна имовина и поседују имунитет“, наводи се у саопштењу.

Администрација председника САД Барака Обаме је крајем децембра 2016. године увела санкције против девет руских институција, компанија и физичких лица, укључујући ГРУ и ФСБ, за „мешање у изборе“ и „притисак на америчке дипломате“ који раде у Русији.

САД су затвориле приступ двама стамбеним комплексима — тзв. сеоским „викендицама“ сталног представништва Русије у Њујорку и Амбасаде Русије у Вашингтону, који су дипломатска имовина. Осим тога, 35 руских дипломата окарактерисано је као персоне нон грата.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут