Путин: Оружане снаге Русије спремне да одбију било коју претњу

10-05-2017 07:44:22 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин поручио је на паради поводом Дана победе да нема, није било нити ће бити силе која би могла да пороби руски народ, као и да су Оружане снаге Русије спремне да одбију било коју претњу.

Наш народ се, истакао је Путин, борио не штедећи живот, бранећи отаџбину, и учинио је, рекло би се, немогуће — преокренуо је крвави точак Другог светског рата, отерао непријатеља који се дрзнуо да дође у нашу земљу, уништио нацизам и окончао зверства“.

„Никада нећемо заборавити да су слободу Европе и дуго очекивани мир на планети извојевали управо наши очеви, дедови и прадедови“, додао је Путин.

Према речима руског председника, победа Совјетског Савеза над фашизмом заувек ће остати уписана у историји човечанства као врхунац тријумфа разума над варварством.

„Дужни смо да памтимо да је победа извојевана по цену огромних, ненадокнадивих жртава, и да је рат однео милионе живота“, поручио је он.

Како је додао, „та страшна трагедија није спречена пре свега због попустљивости према злочиначкој идеологији расне надмоћи и разједињености водећих земаља света“.

Путин је рекао и да лекције из прошлости позивају на опрез, а да су Оружане снаге Русије спремна да одбију било коју претњу.

Он је указао и на неопходност консолидације међународне заједнице пред заједничким претњама, истакавши да је Русија спремна за такву сарадњу, а да ће увек бити на страни мира.

„Ради ефикасне борбе против тероризма, екстремизма, неонацизма и других претњи неопходна је консолидација читаве међународне заједнице. Ми смо отворени за такву сарадњу“, казао је шеф Кремља.

Путин је поручио и да су руски војници су и данас спремни на било какав подвиг и било какву жртву зарад своје земље и свог народа.

„Празник 9. маја обележавамо широм наше велике земље у свакој породици. Ниједну од њих рат није заобишао. И пре свега одајемо поштовање ветерани. Чинимо то не кријући сузе и не плашећи се великих речи. Оне долазе из наших срца, испуњених поштовањем и захвалношћу“, навео је руски председник на паради поводом Дана победе.

Осећамо, додао је, крвно и дубоко сродство с генерацијом хероја и победника. „Обраћајући се њима рећи ћу: никада нас се нећете постидети. Рус, руски војник и данас је, као и вазда, испољавајући јунаштво и хероизам спреман на било какав подвиг, било какву жртву зарад своје домовине и свог народа“, оценио је Путин и додао да се такви војници и официри налазе и данас међу учесницима параде на Црвеном тргу.

„Земља се поноси вама. Увек ћемо чувати Русију, као што сте то радили ви, војници Победе, и јачати традиције патриотизма и преданог служења Отаџбини“, закључио је Путин.

Након завршетка параде, руски председник је поставио венац на Гроб незнаном јунаку код зидина Кремља у Москви.