САД би могле у повећати војну улогу у Авганистану

10-05-2017 08:15:53 | | / vostok.rs |


Сједињене Америчке Државе би могле у наредним недељама да повећају своју војну улогу у Авганистану, пише „Вашингтон пост“, позивајући се на представнике америчке администрације.

„Највиши спољнополитички саветници председника Доналда Трампа предложили су озбиљну измену стратегије у Авганистану, која ће омогућити САД да се ефикасно врате у процес гоњења покрета Талибан“, наводи се у чланку.

Лист наводи да „нови план који тек треба да се предложи Трампу да га одобри, подразумева проширивање војне улоге САД у оквиру већих напора, чији циљ је да примора све самоувереније талибане да се врате за преговарачки сто“.

Како је саопштио издању један од чиновника, нова стратегија је резултат извођења анализе ситуације која је била заснована на тежњи Трампа да промени ситуацију у Авганистану која се погоршава.

На крају, одлуку о реализацији стратегије треба да одобри Пентагон, а не Бела кући. „Вашингтон пост“ наглашава да документ одређује бројност америчких снага у Авганистану и подразумева проширење надлежности за извођење бомбардовања талибана.

„Он такође укида Обамине одлуке ограничења за мобилност америчких војних саветника на бојном пољу“, наводи се у саопштењу.

Према подацима листа, то треба да доведе до ревидирања Обаминих корака усмерених за ограничења војне улоге САД у Авганистану. Како се очекује, Трамп ће донети одлуку до самита НАТО-а 25. маја.

„Како говоре званична лица, засад није јасно да ли ће Трамп који је до сада мало говорио о најдужем рату САД, подржати повећање америчке војне улоге у Авганистану“, пише лист.