Mинистарство комуникација РФ предлаже изолацију руског интернета саобраћаја

10-05-2017 08:40:45 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Министарство комуникација Русије је развило програм који ће омогућити изолацију унутрашњег интернет саобраћаја на серверима који се налазе у земљи, а чиме би се смањио ризик од напада страних хакера на сервере са осетљивим подацима.

Предлог је већ достављен Влади на разматрање. Ако, и када се буде примењивао програм, удео саобраћаја између руских и страних сервера ће спасти са садашњих 60 одсто, на само 5 процената.

Државна агенција за комуникације Ростелеком је навела у коментарима да удео прекограничнe размене података може технички да се још смањи, али су аутори пројекта одлучили да задрже резервнe каналe за евентуалне хитне случајеве.

Осим тога, неке руски територије, као што је енклава Калињинград, немају директан контакт са руским копном и једноставно морају да успоставе везу преко стране територије.

Ростелеком је такође саопштио да не очекује никакав отпор од руских провајдера, јер је имплементација релативно лака и јефтина.

Министарство комуникација је раније направило сличан предлог. У мају 2016. године су објављени амандмани на државни програм развоја информационог друштва, предлагајући премештање 99 одсто интернет инфраструктуре и података у Русију.

У септембру 2015, руске власти су увеле низ правила обавезујући све компаније које нуде интернет услуге да личне податке корисника држе унутар земље. Власти су спровеле обавезујућа правила, али је направљен изузезетак за нека предузећа, као што су авио-компаније.

Према овим правилима, лични подаци прикупљени пре 1. септембра 2015. године, могу остати на страним серверима у свом неизмењеном облику. Такође се дозвољавају изузезеци за случајеве описане у разним међународним уговорима и споразумима, као што су сервиси за добијање виза у страним амбасадама.