Кинa и Јужнa Корејa за денуклеаризацију Корејског полуострва

11-05-2017 12:55:22 | | / vostok.rs |


Председници Кине и Јужне Кореје, Си Ђинпинг и Мун Џае Ин, сагласили су се данас да је денуклеаризација Корејског полуострва „заједнички циљ“ тих двеју земаља, саопштио је Мунов портпарол Јун Јунг Чан.

Како је навео, у првом телефонском разговору од доласка Муна на чело Јужне Кореје, двојица лидера сагласила су се да све стране морају да сарађују како би се умањиле напетости око нуклеарног програма Северне Кореје.

Према његовим речима, Мун је нагласио да Пјонгјанг мора што пре да прекине с провокацијама пре него што се реши напетости око расподеле америчког противракетног система у Јужној Кореји, пренео је Ројтерс.

Мун, који је раније изразио амбивалентан став према систему ТХААД, рекао је Сију да је веома свестан кинеске забринутости због тог система и позвао на билатералне разговоре како би се повећало разумевање о том питању, пренео је АФП.

Током четрдесетоминутног разговора, он је такође предложио да се у Пекинг пошаље специјална делегација која ће искључиво разговарати о ТХААД и „севернокорејским нуклеарним питањима“.

Си је, с друге стране, представио Муну став Кине око расподеле противракетног система ТХААД, додао је Јун обраћајући се новинарима.

Односи Сеула и Пекинга погоршали су се због расподеле у Јужној Кореји система ТХААД, чији је циљ заштита од претњи од Северне Кореје, која поседује нуклеарно наоружање.

Танјуг