Кнежевић у Вороњежу открио спомен-плочу адмиралу Змајевићу

11-05-2017 10:04:26 | | / vostok.rs |


Данас је у Вороњежупредсједник ДНП-а и члан Предсједништва ДФ-аМилан Кнежевићкоји предводи делегацију антифашиста у Русији, заједно саЉубомиром Радиновићем, предсједником Друштва руско-србско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ и морнаричким ветераномВаларијем Расторгујевим,открио спомен-плочу чувеном адмиралу руске флоте, члану Адмиралитета Царске Русије и оснивачу Каспијске флотиле Матији Змајевићу.

„Ово је само један дио заједничке историје коју дијеле руски и црногорски народ кроз вјекове,“казао је Кнежевић и нагласио:

„Ја сам увјерен да ћемо ту историју, коју ових дана обиљежавате кроз отварање ове спомен плоче, бити дужни да чувамо као залог за будуће генерације.“

Кнежевић се захвалио Друштву руско-српко-црногорског пријатељства „Словенски мост“ и граду Вороњежу„увјерен да ће односи Црне Горе и Русије бити на поноси, да ћемо оваквих спомен-плоча и споменика о заједничкој историји Црне горе и Русије имати и у будуће и у Црној Гори и у Русији.

Слава Русији, слава Црној Гори и Србији!“

matija zmajević voronjež Кнежевић у Вороњежу открио спомен плочу адмиралу Змајевићу (ВИДЕО)

На свечаности поводом откривања спомен плоче говорили су функционери Вороњешке области и истакнути руски књижевници.

Адмирал Матија Змајевић имао је богату каријеру. Руски цар Петар Велики му у Петровграду, након пријема у службу додјељује чин капетана бојног брода.

Већ 1714. Змајевић постаје капетан-комодор, судјелује у бици код Ханкоа(као заповједник првог састава руских галија) те заробљава шест шведских ратних лађа и једну фрегату са шведским заповједником. Унапријеђен је у контраадмирала 1719., а исте године са 143 ратна брода под својим вођством у одлучној бици наноси Швеђанима тежак пораз због чега Шведска мора да склопи мировни уговор у Нyстадту (1721.).Исте године постаје вицеадмирал, 1722. заповједник је лаке флоте, а 1723. повјерено му је вођство над градњом ријечне флоте на Дону.

На вијест о царевој смрти (1725.) Змајевић се враћа у Петроград, гдје му је приликом Петровог посљедњег испраћаја додијељена част да у погребној поворци носи царску круну Романових.

Царица Катарина I.(1725.—1727.)одликује Змајевића тек установљеним велередом Александра Невског, а 1727.именује га адмиралом, чиме је досегао највиши чин у руској морнарици. На основу писама из 1727. године сазнаје се да је руска флота у доба Змајевићевог врховног заповједнишва имала 17 великих линијских бродова, 145 галија, 30 бригантина и око 400 мањих пловних јединица.


voronjež 2 Кнежевић у Вороњежу открио спомен плочу адмиралу Змајевићу (ВИДЕО)

Црногорску делегацију антифашиста, која борави ових дана у Русији поводом прослављања Дана побједе, сачињавају предсједник ДНП-а и посланик у Скупштини Црне ГореМилан Кнежевић, посланик и предсједник Института за србски језик и књижевностБудимир Алексић, менаџер општине БудваМило Божовић, одборник у Скупштини општине БудваЈовица Греговић, предсједник Клуба младих ДНП-аНикола Јовановићи предсједник Уније за неутралност Црне ГореГојко Раичевић.

После церемоније откривања спомен плоче адмиралу Змајевићу функционери будванске локалне управе и остали чланови делегације посјетили су Музеј првог брода.

IN4S