Руска пилот „поздравио“ америчке пилоте посебним маневром за Дан победе

12-05-2017 08:09:46 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

"Руски ловац је био приморан да пресретне амерички извиђачки авион над неутралним водама Црног мора 9. маја", саопштило је у Министарство одбране Руске Федерације.

"Након што се приближио авиону на сигурној удаљености, руски пилот је визуелно идентификовао летећи објекат као амерички извиђачки авион П-8А Посејдон", саопштило је МО РФ.

Руска пилот је "поздравио" америчке пилоте са посебним маневром, након чега је амерички авион променио правац даље од руске границе.

Догађај се догодио 9. маја око девет часова, када су руске радари детектовали ваздушни циљ који се приближава руској граници у неутралним водама Црног мора.

Ловац Су-30 га је пресретнуо, саопштило је МО РФ, додајући да се авион безбедно вратио у базу.

Раније, Ен-би-си саопштио да је руски СУ-27 пришао једном америчком авиону изнад Црног мора у неутралним водама на седам метара. Канал је навео да је капетан Памела Кунз, портпарол поморских снага за Европу, саопштила да је авион био на рутинској операцији у међународном ваздушном простору. Она је такође саопштила да америчка морнарица и авиони често комуницирају са руским бродовима и авионима у међународним водама и ваздуху, као и да је "већина интеракција безбедно и професионално".