„Ишли смо у Ирак да свргнемо Садама, а не доносемо демократију“ - Кондолиза Рајс

12-05-2017 08:58:51 | | © Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

"Примарни циљ САД током инвазије на Ирак 2003. године није био увођење демократије на Блиски Исток, него свргавање Садама Хусеина, који је био претња у региону", рекла је бивши државни секретар за време председника Џорџа Буша, Кондолиза Рајс.

"Ми нисмо ишли у Ирак да би увели демократију", рекла је Кондолиза Рајс на састанку у Институту Брукингс у четвртак, наглашавајући да је циљ био само да се елиминише безбедносни изазов.

"Отишли смо у Ирак да свргнемо Садама Хусеина, за којег смо мислили да ствара оружје за масовно уништење, и за којег смо знали да је био претња у региону. То је био безбедносни проблем. "

Увођење демократије у Авганистан уклањањем радикалних талибанана такође није био амерички циљ.

"Збацио смо Талибание јер су били уточиште Ал-Каиди после 11. септембра", рекла је Рајсова.

"Када смо то урадили, биле су посебне одлука о томе да ли или не, да се заложимо за пост-Садамову или пост-талибанску еру, да ли да дамо шансу демократији или не. И ми смо у ствари расправљали да ли то треба да буде случај. На крају, осећали смо, посебно на Блиском истоку, да ми смо урадили доста на подршци ауторитатирним режимима да буду стабилни, а затим смо их гледати на крају нестабилне ", додала је она.

Рајсова, која је била саветник за националну безбедност председника Џорџа Буша од 2001. до 2005. године, негирала је да су Сједињене Државе биле спремне да користе своју војну моћ да би наметнуле демократију у Ираку 2003. године или у Авганистану 2001. године.

"Никада то не бих рекла председнику Бушу:" употреби војну силу да би увели демократију у Ирак и Авганистан", додала је она.

То није први пут да Рајсова потврђује да је главни циљ Вашингтона у Ираку био да се елиминише Садам Хусеин, са ознаком као "рак на Блиском истоку."

"Ми нисмо ишли у Ирак да би уводили демократију Ирачанима", рекла је Рајсова такође 2011. године.

У 2003. години, председник Буш је одобрио америчку инвазију на Ирак, тврдећи да Садам Хусеин поседује оружје за масовно уништење, као и то да је повезан са напдима на САД у септембру 2001. године.

Ни један од тих изговора се није испоставио као истина.

У својој недавно издатој књизи, "Извештавање председника: Испитивање Садама Хусеина", бивши официр Ције Џонј Никон, који је испитивао Хусеина 2003. године, тврди да "Исламска Држава" није могла настати под његовом влашћу.


"Мало је вероватно да би група попут ИСИЛа била у могућности да буде успешна под репресивним режимом Садама Хусеина", рекао је Никсон.


Он је такође истакао да је Садам сматрао да исламистичке екстремистичке групе у Ираку представљају највећу претњу по његову владавину, те да је давао све од себе да искорени такве претње.