Први академски концерт руског џеза у Београду

13-05-2017 05:24:49 | | / vostok.rs |


Велика нам је част и задовољство да најавимо 17. маја у Великој дворани Коларчеве задужбине концерт руског џеза, уз учешће еминентног уметника из Русије, светски познатог саксофонисте, композитора Олега Кирејева.

Олег Кирејев је позната личност у џезу од 1984. године.

Довољно је рећи да је свој први џез састав и снимање првог албума организовао још у доба Совјетског Савеза. Олега Кирејева заслужно сматрају пиониром етничког џеза у Совјетском Савезу и Русији.

Од 1990-их наступа на бројним међународним фестивалима, пуно ради у Европи и САД. 1996. године добио је диплому џез фестивала у Монтреу „за диван наступ“, 1997. године чувени Бирмингемски џез фестивал у Великој Британији назвао га је револуционарним руским музичарем. 2008. године његова плоча је добила престижну америчку награду Греми за најбољи савремени џез албум.

2011-2013. године Олег је створио концепцију и организовао први у Москви кроскултурни фестивал Класика и џез.Олег Кирејев одавно наступа на Балкану.

Прошле 2016. године његов бенд Орланје одржао бриљантни наступ на чувеном Нишвилу пред десетине хиљада људи. Али, концерт на Коларцу је прва прилика да ову уметност чују Београђани.

Олег Кирејев ће наступити у пратњи познатог руског пијанисте Јевгенија Гречишћева, као и србских пријатеља Милана Павковића (бас), Душана Иванишевића (бубњеви), Владимир Крњетић (труба), Светлане Спајић (вокал).

Специјални гост концерта ће бити чувени Васил Хаџиманов.

На концерту ће бити изведене како класичне џез композицији у оригиналној импровизацији руских џезера, тако и бројне делове руске композиторске школе, импровизације у стилу руског етно џеза као и џез обраде популарних руских и србских мелодија. Очекује публику и неколико изненађења. Позивамо свих да дођу на први академски концерт руског џеза на Коларцу!

Цитати из новина

"Олег свира је чудесну комбинацију стилова, укључујући много музичара. Чујем одјеке 1920-их и Џон Колтрејна у комбинацији са неструктурираним џезом".

Bad Shank, музичар, САД.

"Мени је кул што дрско али искрено бенд свира налик на „кестен егзотичара“, Елингтоновог тромбонисту, рођеног Порториканца Хуана Тизола из бенда „Караван“. Кирејев је од свега направио бис и чини ми се као да је рођен за свирање, попут дервиша.

Хауард Мандел, Председник Удружења џез новинара, САД

„Руски саксофониста са репутацијом хард свинга и великог узбуђења...“

The Express Star, Велика Британија

"Музичар је на концерту изгледао као свештеник са чудном музиком свирајући са божанским надахнућем. Читаву ноћ, његове очи су светлеле ватрено попут човека који је себе у потпуности посветио нечему што воли.“

Open Music magazine, Русија

"Саксофониста тенор из Уфе са Урала има репутацију забављача и талентованог музичара... Револуционарни руски саксофониста Олег Кирејев...“

The Evening Mail, Велика Британија

„Руски саксофониста пробија жанровске границе“.

Пол Фримен / Entertainment Writer, САД

Овај руски музичар који уме да комбинује жанрове. Треба их само спојити на савршен начин. Фантастичан укус његове државе заједно са осталим светским државама које је посетио, имају џез светски ритам са много различитих акцената, где се радије ужива у музици него анализира, посебно ако га волите. Пажљиво проверите колико вам одговара прегресивни светски беат стил.

Крис Спектор, Уредник и издавач, Мидвест Рекордс, САД

У! Ови Руси и један Африканац, прави доживљај! На основу речи написаних на полеђини CD-а, чујем џез музику укључујући молдавске, азијске мелодије и афричке ритмове. Да ли је то дивна музика? Ако јесте, прихватам је.

Валтер Колоски, џез композитор, САД

Најзанимљивије издање саксофонисте Олега Кирејева је „Мандала“. Само у року од три минута и тридесет-шест секунди, насловна нумера садржи аудио празник од рок гитаре, преко електронске музике, руских игара и индијских удараљки, које чине јак замах.

Марк Ф. Тарнер, All About Jazz, САД

Овај одличан CD (Мандала) срдачно препоручујем љубитељима светског џеза.

Алекс Хендерсон, All Music Guide, САД


Олег Кирејев, руски саксофониста са својим гостима пружа јединствену
колекцију џез музике слушаоцима. Девет песама унутар различитих џез стилова, наглашавајући светске музичке теме, проширују свест о новом џезу који долази из савремене Русије. Препун је полета, храбрости и осећања! Поново побеђује Олег Кирејев, саксофониста великог талента у модерном руском џезу! Уживање!

Ли Просер о CD-у "Galaxy" (2007), jazzreview.com

У! – рекох. Припремио сам се да слушам новог саксофонисту, сопран, музичког извођача из Русије! Неописиво глатко, са полетом, стилом и класом – то је саксофониста, сопран
Олег Кирејев са својим CD-ом под насловом „ ПЕСМА ЗА СОНИЈА“
("SONGFORSONNY"), (1995).

Ли Просер, jazzreview.com

Цена 500 дин.