Бела кућа: Трамп не може да замисли да је Русија задовољна ракетним тестирањем Пјонгјанга

14-05-2017 11:21:25 | | / vostok.rs |


Амерички председник Доналд Трамп не може да замисли да је Русија „задовољна“ са последњим ракетним тестирањем Северне Кореје, јер је ракета пала ближе Русији него Јапану, саопштила је Бела кућа.

„Са пројектилом који је тако близу руском тлу, у ствари ближе Русији него Јапану, председник не може да замисли да је Русија задовољна“, наводи се у саопштењу, преноси Ројтерс.

Како се наводи, лансирање ракете је послужило као позив за све државе да уведу строже санкције према Северној Кореји, а Министарство финансија САД разматра сва расположива средства за ускраћивање свих приступа међународним финансијским системима тој држави.

Кина је позвала све стране на уздржаност и да не чине ништа што би повећало тензије, након што је Северна Кореја лансирала балистичку ракету.

„Релевантне резолуције Савета безбедности јасно су одредиле правила о севернокорејском коришћењу технологија балистичких ракета. Кина се противи релевантним активностима Северне Кореје који су у супротности са резолуцијама Савета безбедности“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Кине достављеном Ројтерсу.

Министарство је додало и да је тренутна ситуација на полуострву сложена и осетљива, као и да би све стране требало да се уздрже и не чине ништа што би даље погоршало регионалне тензије.

Јапански премијер Шинзо Абе казао је да су министри спољних послова Јапана и Јужне Кореје телефоном разговарали о најновијим ракетним пробама Северне Кореје, као и да је саветник за безбедност Јапана разговарао са својим америчким колегом.

„Наставићемо да блиско сарађујемо са САД и Јужном Корејом, као одговор на ситуацију са Северном Корејом“, рекао је Абе.

Новоизабрани председник Јужне Кореје Мун Џае Ин најоштрије је осудио најновију ракетну пробу Северне Кореје која представља „јасно кршење“ резолуција СБ УН.

Мун који је први пут председавао јужнокорејским Саветом за националну безбедност, одржаним поводом ракетне пробе, рекао је да жали због најновије провокације Пјонгјанга која се догодила свега неколико дана након избора нове јужнокорејске администрације.

„Председник је казао да Јужна Кореја остаје отворена за могућност дијалога са Северном Корејом, а то ће бити могуће само ако Пјонгјанг промени став“, рекао је портпарол председника.

Америчка пацифичка команда потврдила је да је Северна Кореја извела још једну ракетну пробу близу Кусонга, као и да је ракета пала у Јапанско море.

Ракета је достигла висину од 2.000 километара и летела је 30 минута пре него што је пала у море између Северне Кореје и Јапана.