Путин: Око 50 земаља изразило заинтересованост за сарадњу са Евроазијском економском унијом

15-05-2017 09:33:52 | | / vostok.rs |


Око 50 земаља широм Европе, Азије и Латинске Америке изразило је заинтересованост за сарадњу са Евроазијском економском унијом (ЕЕУ) коју предводи Русије, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„ЕЕУ стално проширује своје стране везе. Око 50 европских, азијских и латиноамеричких држава показало је интересовање за сарадњу са њом“, рекао је Путин на округлом столу другог дана међународног форума „Један појас — један пут“ у Пекингу.

ЕЕУ и Кина тренутно воде преговоре за одређивање споразума о трговини и економској сарадњи, истакао је Путин и додао да економски блок такође разматра споразум о слободној трговини са Израелом. Путин је додао да се ЕЕУ договорила да покрене консултације са Египтом, Ираном, Индијом, Србијом и Сингапуром.

Путин је на састанку подсетио и на одлуку усвојену 2015. године, којом су комбиновани процеси интеграције Евроазијске економске уније и новог кинеског пројекта „Економски појас Пута свиле“.

Циљ Евроазијске економске уније је развој унутрашњих регионалних економских веза и успостављање слободног протока роба међу својим чланицама: Русијом, Киргистаном, Казахстаном, Белорусијом и Јерменијом.