Путин: Вирус који су пустиле обавештајне службе може нанети штету самим њима

15-05-2017 04:37:09 | | © Mark Schiefelbein / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Вирус који је погодио рачунаре широм света могли могао би се осветити његовим творацима, рекао је руски председник Владимир Путин у Пекингу, додајући да се последице напада и глобалног хаковања требају расправљавати на политичком нивоу.

Вируа је очигледно развијен у САД-у, рекао је Путин.

"Мајкрософтово руководство је јасно ставило до знања да вирус потиче од америчких обавештајних служби", истакао је руски председник.

Путин је додао да покретање вируса "подиже поклопац" који "може да погоди оне који су га развили и створили", укључујући и обавештајне агенције.

"Хакерски напад који утиче на хиљаде рачунара широм света требало би да подстакне међународну заједницу да се позабави овим на "највишем политичком нивоу", додао је он.

Прошле године, Москва је предложила разматрање о сајбер претњама Вашингтону у циљу израде билатералног споразуа, али без ефекта.

"Нажалост, они су одбили наш предлог", рекао је Путин.

"Претходна администрација нам је саопштила да су заинтересовани за постизање овог предлога поново, али ништа није стварно урађено", објаснио је он.

"Иако сајбер-напад није значајно утицао на руску сајбер инфраструктуру или системе који користе банке и здравствене установе, то је питање које забрињава", истакао је Путин.

Напад виеуса званог "Wanna cry", почело je прошлог петка. Према неким стручњацима, вирус створен у Ен-Ес-А је алат који је процурио у јавност од стране групе која се зове "Shadow brokers".

Вирус, који хара компјутерским мрежама широм света, шифрује корисничке фајлове и тражи откупнину у криптовалути "Bitcoin" како би корисник могао поново доћи до њих.