Путин у Пекингу: Свргавања режима по свету провоцирају трку у наоружању

15-05-2017 06:24:57 | | / vostok.rs |


Владимир Путин је изјавио да насилна свргавања режима и војни упади у друге земље провоцирају трку у наоружању.

Додатно је нагласио: „Ми у Русији схватамо да ово што у последње време посматрамо у свету - агледамо грубо кршење међународног права иинвазије натериторију страних држава - заиста подстиче трку у наоружавању“.

У наставку разговора са новинарима је указао: „Због оваквог стања ствари треба деловати комплексно и јачати систем међународних гаранција“.

Руски лидер је, иначе нагласио да се Москва небоји експанзије Пекинга насвоје тржиште. То је био његов одговор на страховања да би Кина могла „прогутати“ руску економију.

„Русија није земља која се нечега боји. А потези Пекинга уопште нису усмерени ни на какво ,гутање’. Ми одлуке доносимо заједно. У сваком случају не доносимо одлуке које би биле на нашу штету. Ми имамо намеру да ширимо сарадњу са Кином. Ми већ сарађујемо у космосу. Уследиће испоруке Кини наших ракетних мотора“.

Објавио је да ни Москва ни Пекинг нису одустали од заједничке производње широкотрупног путничког авиона. Додатно је навео:

„За протеклих 29 година, први пут смо направили потпуно нови авионски мотр средње потисне моћи. Сада радимо на авио-мотору велике потисне моћи, а то ће створити могућности за производњу - заједно са кинеским партнерима - широкотрупног путничког авиона“.

Руски лидер се посебно осврнуо на унутарполитичку борбу у Сједињеним Државама:

„У водећим политичким и економским центрима се повећава број елемената неодређености. У САД је, као што видимо, у току оштра унутарполитичка борба. То ствара одређену нервозу не само у политици, него и у економији (у свету)“.

Путин је нагласио да је против севернокорејских ракетних и атомских проба, али је апеловао да престану покушаји да се та земља застраши и да се „корејско питање“ решава дијалогом и мирно.

Говорећи о последњим сајбер-нападима, подсетио је да је руководство Microsoft указало да је вирус који се у тим нападима коришћен потекао из америчких тајних служби и да Русија са тим нема никакве везе.

Новинаре је интересовало: да ли ће се Путин поново кандидовати за шефа државе 2018-те?

Његов одговор је био: још није дошло време да на то питање одговорима.

Факти