Кожин: НАТО је омча о врату Црне Горе

16-05-2017 08:08:00 | | / vostok.rs |


Руски војни експерт Владимир Кожин оцијенио је да ће улазак Црне Горе у НАТО имати многе негативне последице.

„Као прво, нијесу сви грађани Црне Горе подржали улазак земље у Сјеверноатлантску алијансу. Од значаја је и то што раније Црна Гора није уплаћивала никакав новац у заједнички војни буџет НАТО-а, а сада ће јој заврнути све руке и натјерати је да испуњава одлуке Велшког самита из 2014. и прошлогодишњег Варшавског самита и да издваја два одсто од свог БДП-а“, рекао је он за Спутњик.

Додао је да ће Црна Гора бити натјерана и да пређе на систем наоружања НАТО-а, односно да купује технику, оружје и муницију.

„А ако не буде новца, натјераће становнике да стегну каиш и подијеле тешко зарађену сламарицу, на примјер, на рачун смањења социјалних давања. Осим тога, црногорска војска ће сада ићи на ратна жаришта у саставу контингената НАТО-а. Укратко, десиће се дјелимичан губитак војно-политичког суверенитета Црне Горе„, упозорио је Кожин.

Улазак Црне Горе у НАТО ће се, према његовом мишљењу, одразити и на односе са Русијом.

„Пракса је већ показала да су све државе које су у последњем таласу примљене у НАТО почеле да његују јако антируско расположење. Као што знамо, та „болест је дуга и не лијечи се брзо. Зато ће се то одразити и на наш заједнички туризам, и на бизнис и на међуљудске контакте“, закључио је Кожин.

IN4S