Немачка и Француска спремне за измену уговора ЕУ

16-05-2017 08:51:35 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел и нови француски председник Емануел Макрон поручили су након састанка у Берлину да су спремни за измену уговора ЕУ, истакавши да ће две земље блиско сарађивати.

Меркелова је позвала на нову динамику у немачко-француским односима, истакавши да су интереси две земље уско повезани, док је Макрон, који борави у посети Берлину само дан након своје инаугурације, позвао на „историјско реформисање“ Европе.

Он је, на заједничкој конференцији за медије после разговора с Меркеловом, истакао да жели мање бирократску, а више заштитничку Европу, преносе агенције.

Реформе, како је навео, намерава да спроведе у наредних пар месеци, рекавши да измене уговора ЕУ више неће бити табу тема за Француску, јавља Ројтерс.

Такође, изразио је наду да ће са Немачком у наредних пар недеља успети да успостави план за реформисање еврозоне, нагласивши да морају да раде на дубоким реформама које су потребне и изискују заједнички напор.

Како је обећао, спроводиће реформску агенду код куће „не зато што Европа то тражи, већ зато што је то Француској потребно“.

Меркелова је рекла да је Немачка у начелу спремна да разговара о изменама уговора ЕУ ако је то потребно, преноси АП.

„Била бих спремна да предузмем такав корак, али најпре морамо да утврдимо шта желимо да реформишемо. С немачке тачке гледишта, могуће је изменити уговоре ЕУ“, изјавила је она.

Меркелова је Макрону у разговору рекла да је сада „критичан тренутак за ЕУ“ и да ће „Европи бити добро само ако је у њој снажна Француска“.

Додала је и да је са француским председником разговарала о европском азилском систему, трговинским односима и другим питањима, наводи АП.

„Свако од нас заступа интересе своје земље, али су интереси Немачке природно уско везани са интересима Француске“, нагласила је она.

Према њеним речима, Француска и Немачка желе да развију „мапу пута“ за продубљење европских интеграција и да еврозону учине отпорнијом на кризе, преноси Ројтерс.

Немачка канцеларка истакла је и да је почаствована што је Макрон изабрао Берлин за прву страну дестинацију дан након што је инаугурисан за председника Француске.

Такође је најавила да ће се министри двеју земаља састати након предстојећих француских парламентарних избора, који ће бити одржани у јуну.