Москва: Кијев спреман да „зачепи“ очи и уши грађанима да би сакрио реалну слику ствари

16-05-2017 08:24:29 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Русије коментарисало је увођење нових санкција Кијева против Русије, које конкретно забрањују Украјинцима приступ друштвеним мрежама „ВКонтакте“ и „Одноклассники“ и сервисима „Јандекса“.

Министарство сматра да се Кијев боји „и најмањих знакова различитог мишљења у земљи“ и „корацима од седам миља креће ка изградњи ауторитарног друштва“ у којем је строго ограничена слобода говора и приступ информацијама.

Мало је вероватно да нове санкције украјинских власти према Русији одговарају европским и међународним принципима, као и разумевању темеља грађанског друштва, наводи се у коментару Министарства спољних послова Русије.

„Очигледно је да је, у настојању да формира митски ’развод од руског царства‘, тј. са сопственом вишевековном историјом, како је недавно бравурозно изјавио председник Петро Порошенко, Кијев спреман да ’зачепи‘ очи и уши својим грађанима, само да би сакрио од њих алтернативну, а не насликану украјинским пропагандистима реалну слику ствари у земљи и иностранству“, истиче се у саопштењу Министарства.

„Биће занимљиво посматрати реакцију наших западних партнера, који су стално забринути због проблема демократије и информационе безбедности, на тако отворено и дрско кршење општеприхваћених међународних норми и обавеза од стране Кијева“, наводи се у саопштењу руског министарства.

Председник Украјине Петро Порошенко у уторак је одобрио одлуку Савета за националну безбедност о продужењу и проширењу списка физичких и правних лица Русије којима су уведене санкције. Конкретно, Украјина је увела рестриктивне мере према читавом низу руских медија, у земљи је забрањен приступ друштвеним мрежама „ВКонтакте“ и „Однокласники“. Осим тога, рестриктивне мере биће уведене против компаније „Јандекс“ и „Лабораторија Касперски“. У Уредби о продужењу санкција истиче се да она ступа на снагу од дана објављивања.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут