Сафронков: Формирање „Војске Косова“ у директној супротности са Резолуцијом 1244

16-05-2017 08:35:38 | | / vostok.rs |


Представници Русије и Сједињених Америчких Држава изнели су пред Саветом безбедности УН опречна виђења ситуације на Косову, при чему се Вашингтон залаже за смањивање мисије светске организације, Унмика, док Москва сматра да, с обзиром на стање на терену, такво решење не би било мудро.

Заменик руског амбасадора при УН Владимир Сафронков упозорио је да је дијалог Београда и Приштине већ месецима у ћорсокаку. Сафронков је, такође, упозорио да је формирање "војске Косова" у директној супротности са Резолуцијом 1244, као и да су одлуке косовског парламента у вези са процесом против Рамуша Харадинаја у Француској једнако опасне.

Русија је оштро осудила запаљиве изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о могућем уједињењу Албаније и Косова, посебно истичући подршку коју је том пројекту пружио Вилијам Вокер. Сафронков је, такође, упозорио да ситуација на Косову, посебно у погледу регрутације радикалних исламиста, не дозвољава размишљање о смањењу обима мисије УН, као ни о броју извештаја шефа те мисије Савету безбедности.

"Нисмо изненађени одуговлачењем у истрагама о злочинима тзв. Ослободилачке војске Косова", рекао је Сафронков, подсећајући да је од извештаја Дика Мартија прошло више од шест година.

"Еулекс мора да осигура непристрасан приступ процесима", што, како је рекао, Хашки трибунал није успео да уради.

Заменица амбасадора САД при УН Мишел Сисон критиковала је захтев Унмика да се буџет за наредну годину повећа за два милиона долара. Вашингтон подржава смањење Унмика у светлу напретка које је Косово постигло. Сисонова је, такође, преложила да се редовни извештаји шефа Унмика уместо на свака три месеца, разматрају највише два пута годишње.

Британија је, такође, подржала смањење Унмика, наводећи да се пред Саветом безбедности свака три месеца више расправља о догађајима од пре двадесетак година него о напретку које је Косово остварило последњих година.

Сличан став изнела је и Француска.

САД су позвале Београд и Приштину да испуне договоре проистекле из дијалога. "Позивамо све лидере из региона да избегавају запаљиве изјаве и усредсреде се на ствари које ће њиховим земљама донети напредак. Границе на Западном Балкану су дефинисане и непроменљиве", рекла је америчка амбасадорка.

РТС