Саопштења Ције о мешању у америчке изборе потпуно апсурдна

17-05-2017 08:31:04 | | / vostok.rs |


Саопштење ЦИА да учешће Русије у сајбер-мешање у америчке изборе представља „утврђену чињеницу“ потпуно је апсурдна, изјавио је специјални представник председника Русије за међународну сарадњу у области информационе безбедности и специјални изасланик Министарства спољних послова Русије Андреј Крутских.

Изјава ЦИА да учешће Русије у сајбер-мешање у америчке изборе представља „утврђену чињеницу“ је потпуно апсурдна, a Москва и Вашингтон су још у време председника Барака Обаме размењивали информације о страховима САД и то питање је било затворено, изјавио Крутских.

Раније је портпаролка ЦИА Хедер Фриц Хорњак изјавила да учешће руских обавештајних служби у сајбер-мешању у изборе у Сједињеним Америчким Државама представља „утврђену чињеницу“.

„То је потпуни апсурд и покушај ЦИА да ’покрије‘ своју агенцију. Недељу дана пре избора стигао је званични захтев из САД на основу међудржавних споразума, а ми (руска страна) смо још у време Обаме (као председника) дали Американцима детаљан званични одговор, након чега су се све безбедносне структуре САД, и ЦИА и ФБИ, смириле и биле задовољне. Задовољне тиме што није утврђено никакво мешање“, рекао је Крутских.

Према његовим речима „питање је било затворено“.

„И више нисмо добијали захтеве од надлежних америчких безбедносних служби. А чињеница да ЦИА сада реагује на овакав начин највероватније говори о томе да они пројектују на себе ситуацију са уклањањем директора ФБИ Џејмса Комија и покушавају, упркос својим уставним надлежностима, да уђу у унутрашње политичке америчке игре, али притом користе безвредне приступе и лажне разлоге“, истакао је специјални представник руског председника.