Трамп и Ердоган за побољшање односа и партнерство у борби против терориста

17-05-2017 08:39:56 | | / vostok.rs |


Председници САД и Турске Доналд Трамп и Реџеп Тајип Ердоган заложили су се за побољшање билатералних односа и за партнерство у борби против ДАЕШ-а, упркос неслагању око улоге курдских бораца у сиријском конфликту.

Председник САД изразио је подршку Турској у борби против терористичке групе ДАЕШ и Радничке партије Курдистана (ПКК).

„Данас смо суочени са новим непријатељем и морамо да се боримо заједно. У последње време смо суочени са великим бројем терористичких напада, стојимо заједно и предлажемо подршку народу Турске. Ми подржавамо Турску која је на челу борбе против тероризма, која се бори против терористичких група као што су ДАЕШ и ПКК“, рекао је Трамп на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Вашингтону.

Трамп је додао да ће САД хитно испоручити америчку војну опрему коју је наручила Турска.

Трамп се у обраћању новинарима није директно осврнуо на одлуку да наоружава сиријске Курде, али је нагласио да су САД и Турска заједнички опредељени ка окончању конфликта у Сирији.

Са друге стране, Ердоган је рекао да је апсолутно неприхватљиво сматрати курдске снаге у Сирији партнером у том региону.

Он је додао да „нема места за терористичке организације у будућности региона“.

Турски председник Ердоган стигао је данас у Белу кућу на састанак са америчким председником Доналдом Трампом. Ердоганова посета САД уследила је неколико недеља након референдума о уставним реформама којима су проширена овлашћења турског председника.