У Београду отворена изложба посвећена царској породици Романов

17-05-2017 12:01:04 | | / vostok.rs |

Изложбу „У сусрет руском цару: Романови - царско служење” која ће у Кући краља Петра Првог трајати до 22. маја свечано је отворио заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић, подсећајући да је Град Београд у знак захвалности породици Романов, у центру града подигао споменик цару Николају Другом.


После великог интересовања које је изазвала у 19 градова у Србији изложба посвећена последњем руском цару и његовој породици стиже у Кућу Краља Петра на Сењаку (улица Васе Пелагића) где ће у оквиру манифестације „Музеји Србије десет дана, од десет до десет” бити отворена до 22. маја.

Отварајући изложбу Андрија Младеновић је истакао да Срби много дугују Николају Другом наглашавајући да без царевог ултиматума србска војска не би била пребачена из Албаније на острво Крф, што је спасило многе људске животе. У знак захвалности Николају Другом је у Београду подигнут споменик, подсетио је он.

Изложба црно-белих фотографија сакупљених из архива и приватних албума подељена је у три тематске целине. У првој су приказане званичне фотографије, а у другој оне забележене у тренуцима свакодневице царске породице, док је трећа посвећена војној тематици (цар војним вештинама обучава наследника Алексеја, царица Александра Фјодоровна са ћеркама брине о рањеницима у болницама),преноси агенција
Тасс.

Изложба треба да подсети на стогодишњицу „мученичке смрти Романових“, истиче СПЦ и подсећа да је РПЦ чланове царске породице прогласила за свеце и да они у србском народу уживају велику љубав и наклоност.

Организатори изложбе „У сусрет руском цару: Романови - царско служење” су московски Сретењски манастир и портал Православие.ру у сарадњи са студијом Руски цар,
преносиТанјуг.

У оквиру изложбе за 20. мај заказано је књижевно вече посвећено руској литератури и уметности са краја 19. и почетка 20. века. О делима Буњина, Шмељова и Достојевског говориће Бошко Милосављевић, филмски продуцент и докторант Богословског факултета у Београду, јереј Далибор Стојадиновић, и Никола Дробњаковић, главни и одговорни уредник издавачке куће Бернар.

Пројекција дугометражног документарног филма „Маестро“ о руском позоришном редитељу Ракитину у чијим играним сегментима се у главним улогама појављују Милош Биковић, Мира Бањац и Рената Улмански најављена је за 21. мај.

Руска реч