Патрушев: Западни умови нису одустали од спровођења планова за реализацију „обојених сценарија“

18-05-2017 09:10:14 | | / vostok.rs |


Западни умови нису одустали од спровођења планова за реализацију „обојених сценарија“ у Русији, рекао је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

„’Обојене револуције‘ су већ традиционални инструмент политике одређених земаља које имају за циљу нарушавања државности и губитак суверенитета под изговором демократизације… Западни конструктори нису одустали од планова за реализацију ’обојених сценарија‘ у нашој земљи. Истовремено, они се не либе избора метода притискања протестних расположења — од спекулација о привременим тешкоћама социо-економске природе до отворених лажи“, рекао је он.

Патрушев је истакао да Запад повећава покушаје пропагандне активности у Русији уз помоћ интернета.

„Талас активности опозиционих снага примећује се уочи савезне изборне кампање. Није случајно да Запад издваја финансијска и материјална средства за невладине организације у Русији и ствара тзв. ’независне‘ медије на руском језику. Истовремено се повећавају покушаји пропагандне активности на територији Русије преко интернета“, истакао је Патрушев.

Он је додао да су покушаји „обојених револуција“ у Русији безнадежни, јер ситуацију у потпуности контролишу власти.

Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев је у интервјуу за „Росијску газету“ рекао да без обзира ко је председник САД, Русија и Сједињене Америчке Државе су посебно одговорне за међународну безбедност.

Патрушев је истакао да објективну оцену политике америчке владе треба да дају грађани те земље, а о томе у ком правцу ће се променити политика након промене руководства у Белој кући говоре подаци истраживања јавног мњења.

„Међутим, без обзира на то ко је председник САД и на тренутну ситуацију у америчкој унутрашњој политици мора се имати на уму да наше земље, као највеће нуклеарне силе, имају посебну одговорност у области међународне безбедности. То нам намеће озбиљне обавезе, не само пред нашим народом, већ и пред целим светом. Од нас се очекује да испуњавамо споразуме о најважнијим међународним питањима, очекују успостављање ефикасне координације која доприноси јачању стабилности у свету“, истакао је он.

Патрушев је додао и да је Русија спремна за сарадњу са Западом. „Без обзира на све тешкоће, настављамо да тражимо заједничке тачке додира. Видимо да и партнери, упркос координираној политици обуздавања Русије, ипак покушавају да одрже одређене области сарадње“, рекао је Патрушев.