Сафонков: Високи представник само окривљује Србе и Републику Српску

19-05-2017 08:41:36 | | / vostok.rs |


У Савету безбедности УН
високи представник у државној заједници БиХ је представио извештај, којим је поново оптужио Републику Српску за деструктивно деловање. Као и сваки пут представник Руске Федерације се није сложио са извежтајем Инцка.

Владимир Сафронков, руски представник у СБ УН, оптужио је Валентина Инцка, високог представника у државној заједници БиХ да је представио једнострани, необјективан и изполотизован извештај којим се окривљују само Срби и Република Србска, те му упутио примедбу да као представник међународне заједнице нема мандат да се залаже за интеграције државне заједнице БиХ у НАТО.

"Високи представник није пружио објективан увид у ситуацију у БиХ и стално оптужује Србе, а однедавно и Хрвате, умјесто да се залаже за дијалог и да узме у обзир бриге и примједбе свих страна", рекао је Сафронков.

Позвао је Савет безбедности да узме у разматрање извјештај који је послала Влада Републике Српске, а у којем су, аргументовано побијене све тврдње о томе да је Република Србска узрок проблема и нестабилности у БиХ.

"Не постоји ниједан разлог за увођење санкција против Републике Српске и то је одлука која мора бити укинута", рекао је Сафорников. Додао је да је и на примеру објављивања пописа становништва пропуштено да се узму у обзир и ставови Републике Српске.

Такође је истакао да се Руска Федерација не може сложити са оспоравањем Дана Републике Српске и спроведеног еферндума.

Говор Владимира Сафронкова: